Ruimtevaartnieuws

Lucy krijgt een bonus asteroïde toegewezen

De Lucy-missie van de NASA die de Trojaanse asteroïden bij Jupiter gaat bestuderen heeft er een ruimterots bijgekregen om te bezoeken. Het totaal komt daarmee op 10. Lucy zal op 1 november 2023 langs de kleine asteroïde 1999 VD57 vliegen.

Lucy op bezoek bij asteroïde
Artist impressie van Lucy op bezoek bij een asteroïde. Credit: NASA

Het Lucy-missieteam heeft op 24 januari 2023 asteroïde 1999 VD57 toegevoegd aan de lijst met doelen. De toevoeging stelt de ruimtesonde in staat om zijn innovatieve doelvolgsysteem te testen en ons kennis te laten maken met een andere kleine wereld, jaren voordat Lucy zijn oorspronkelijke wetenschappelijke doelen bereikt.

Er zijn miljoenen asteroïden in de belangrijkste asteroïdengordel. Dit zegt Raphael Marchall, Lucy-medewerker van de sterrenwacht van Nice in Frankrijk, die asteroïde 1999 VD57 identificeerde als een object van speciaal belang voor Lucy. De asteroïde viel echt op. Lucy’s baan zoals oorspronkelijk ontworpen zal hem binnen 65.000 kilometer van de asteroïde brengen en dat is minstens drie keer dichterbij dan de volgende dichtstbijzijnde asteroïde.

Lucy werd in oktober 2021 gelanceerd en is op een 12 jaar durende missie om twee afzonderlijke sets van Trojaanse asteroïden, die in dezelfde baan als Jupiter, om de Zon draaien. Deze groepen worden in 2027 respectievelijk 2033 bereikt.

Asteroïde 1999 VD57 is een S-type oftewel een steenachtige asteroïde met de voorlopige naam Dinkinesh. De asteroïde was volgens het team niet eerder als doelwit geïdentificeerd omdat hij extreem klein is, maar zijn aanwezigheid biedt de missie nu een goede gelegenheid om een extra generale repetitie te houden voordat de eigenlijke Trojaanse tournee begint.

Lucy’s oorspronkelijke traject zou de ruimtesonde binnen 64.400 kilometer van de asteroïde brengen. Deze heeft een diameter van ongeveer 700 meter. Maar startende in mei met een serie van kleine koerscorrecties zullen die er voor zorgen dat de uiteindelijke kleinste afstand op 1 november ongeveer 450 kilometer zal bedragen.

De baan van Lucy
Dit diagram toont de baan van Lucy in 2023 inclusief de scheervlucht langs asteroïde 1999 VD57. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center)

De scheervlucht geeft het team een vroege kans om zijn dubbele Terminal Tracking Camera’s (T2CAM) te testen. Deze zal de ruimtesonde voornamelijk gebruiken om asteroïden automatisch te vergrendelen en te volgen tijdens scheervluchten en om ervoor te zorgen dat Lucy’s andere instrumenten in de juiste richting wijzen, iets wat traditioneel altijd erg lastig is geweest.

In het verleden hebben de meeste missies die scheervluchten maakten met deze onzekerheid rekening gehouden door veel foto’s te maken van de regio waar de asteroïde zich zou kunnen bevinden. Dit komt dan neer op een lage efficiëntie en veel foto’s van lege ruimte.

Lucy zal de eerste scheervluchtmissie zijn die dit innovatieve en complexe systeem gebruikt om de asteroïde tijdens de ontmoeting automatisch te volgen. Dit nieuwe systeem stelt het team in staat om veel meer foto’s van het doelwit te maken.

Lucy heeft de Maan al in beeld gebracht toen de ruimtesonde de eerste van drie scheervluchten langs de Aarde maakte. Deze scheervluchten zorgden ervoor dat de ruimtesonde snelheid kreeg en op koers werd gezet naar de Trojanen bij Jupiter. Het missieteam heeft onlangs ook aangekondigd dat ze de inspanningen hebben opgeschort om een van de zonnepanelen van de ruimtesonde volledig in te zetten. Hierdoor is dit voor maar 98% ontplooid maar het team is er van overtuigd dat dit geen nadelige effecten heeft op de missie.

De eerste ontmoeting van de missie met een asteroïde was eerder gepland voor 2025. Dan zou de ruimtesonde langs de asteroïde 52246 Donaldjohanson scheren. Dit is de naam van de paleontoloog die de fossiele Lucy ontdekte en die weer als inspiratie diende voor de naam van de NASA-missie.

Eerste publicatie: 27 januari 2023
Bron: NASA