Ruimtevaartnieuws

Lucy maakt de eerste beelden van asteroïde Dinkinesh

De kleine hoofdgordel asteroïde (152830) Dinkinesh werd recent aan de Lucy-missie toegevoegd en zal op 1 november 2023 als eerste worden bezocht.

Deze afbeelding van de asteroïde Dinkinesh in de hoofdgordel werd op 5 september 2023 vastgelegd door NASA's Lucy-ruimtevaartuig.
Deze afbeelding van de asteroïde Dinkinesh in de hoofdgordel werd op 5 september 2023 vastgelegd door NASA’s Lucy-ruimtevaartuig. De helderste ster in dit gezichtsveld is HD 34258, een ster met magnitude 7,6 in het sterrenbeeld Auriga, die te zwak is met het blote oog te worden gezien. Op deze afstand heeft Dinkinesh slechts een magnitude van 19, ongeveer 150.000 keer zwakker dan die ster. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center / SwRI / Johns Hopkins APL.

Dinkinesh, ook bekend als 1999 VD57, is een rotsachtige hoofdgordel asteroïde die ongeveer 900 meter groot is. De asteroïde werd op 4 november 1999 gevonden door de Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR).

Dinkinesh draait met een periode van 52,67 uur om zijn as en de helderheid varieert 0,39 magnitude wat impliceert dat de asteroïde een langgerekte vorm heeft.

Het is de eerste van 10 asteroïden die Lucy tijdens zijn 12-jarige reis zal bezoeken. In januari 2023 werd de asteroïde als geschikt object om te bezoeken geïdentificeerd. Tijdens de scheervlucht op 1 november 2023 zal de kleinste afstand van Lucy tot de asteroïde 450 kilometer bedragen.

Lucy maakte de eerste opnames toen de ruimtesonde nog 23 miljoen kilometer van de asteroïde was verwijderd. De waarnemingen werden gedaan met de Lucy Long Range Reconnaissance Imager (L’LORRI). Dit is een hoge-resolutie camera.

Gedurende de komende twee maanden zal de ruimtesonde de asteroïde blijven naderen tot de dichtste nadering op 450 kilometer.

De ontmoeting met Dinkinesh zal door het Lucy-team worden gebruikt om alle systemen en procedures van de ruimtesonde te testen waarbij men zich in het bijzonder richt op het volgsysteem dat de instrumenten op de asteroïde gericht moet houden als die met een snelheid van 5,5 kilometer per seconde langs Dinkinesh scheert.

Lucy zal de komende maanden de asteroïde blijven fotograferen als onderdeel van zijn optische navigatieprogramma wat de schijnbare positie van de asteroïde tegen de achtergrond van sterren gebruikt om de relatieve positie van Lucy en Dinkinesh te bepalen om zo te zorgen voor een nauwkeurige scheervlucht.

Tijdens de lange nadering zal Dinkinesh een onopgelost punt blijven. Oppervlaktedetails zullen pas tijdens de dag van hun ontmoeting zichtbaar worden.

Eerste publicatie: 13 september 2023
Bron: NASA/sci-news