Ruimtevaartnieuws

Lucy maakt geslaagde scheervlucht langs de Aarde

De Lucy ruimtesonde van de NASA maakte eerder deze maakt de eerste van drie geplande scheervluchten langs de Aarde als voorbereiding om de Trojaanse asteroïden van Jupiter te bestuderen. Voordat de ruimtesonde weer naar de verre ruimte verdween werden er enkele foto’s gemaakt van de Aarde en de Maan.

Aarde en Maan door de Lucy ruimtesonde
De Aarde en de Maan zoals gezien door de Lucy ruimtesonde op 13 oktober 2022 vanaf een afstand van ongeveer 1,4 miljoen kilometer. Credit: NASA/Goddard/SwRI.

De afbeeldingen werden gemaakt op 13 en 15 oktober toen Lucy de Aarde begon te naderen voor zijn scheervlucht die op 16 oktober plaatsvond. Het lijken eenvoudig opnames maar ze worden gebruikt om de Terminal Tracking Camera (T2CAM) van Lucy te kalibreren. Deze bestaat uit twee identieke camera’s die door de ruimtesonde worden gebruikt om de beoogde asteroïden te lokaliseren en te volgen terwijl de ruimtesonde er over enkele jaren op hoge snelheid voorbij raast.

De eerste opname werd op 13 oktober 2022 gemaakt en laat duidelijk de grote afstand tussen de Aarde en de Maan zien. Op dat moment waren de twee hemellichamen ongeveer 1,4 miljoen kilometer van Lucy verwijderd.

De tweede foto, twee dagen later gemaakt, is een close-up van de Aarde gemaakt tijdens de nadering. De afstand tot de Aarde bedraagt ongeveer 620.000 kilometer. Op de afbeelding is Hadar in Ethiopië zichtbaar (helemaal links aan de rand). Dit is de plek waar de 3,2 miljoen jaar oude menselijke voorouder en naamgever van de missie werd gevonden.

Lucy zal in totaal drie scheervluchten langs de Aarde maken waarbij de zwaartekracht van de Aarde wordt gebruikt om de snelheid te verhogen zodat de ruimtesonde aan zijn lange reis naar de Trojaanse asteroïden van Jupiter kan beginnen. Tijdens de eerste scheervlucht kam Lucy tot op slechts 350 kilometer van het aardoppervlak – een lagere hoogte dan het internationale ruimtestation en veel satellieten en dichtbij genoeg om vanaf de grond gezien te worden.

De Aarde gefotografeerd door de Lucy ruimtesonde
De Aarde zoals gezien door de Lucy ruimtesonde op 15 oktober 2022. Helemaal links is nog net Ethiopië zichtbaar. Daar werd de 3,2 miljoen jaar oude voorouder van de mens gevonden waarnaar de missie is vernoemd. Credit: NASA/Goddard/SwRI.

Lucy zal de eerste ruimtesonde zijn die een bezoek brengt aan de Trojaanse asteroïden van Jupiter. Ze worden zo genoemd omdat ze in dezelfde baan als Jupiter om de Zon draaien. Een deel snelt voor Jupiter uit en een deel rent achter Jupiter aan. Ze doen dit in twee van de vijf Lagrangepunten van Jupiter. Dit zijn de enige locaties waar een stabiele baan in de buurt van de gasreus mogelijk is.

Tijdens zijn 12-jarige missie zal Lucy langs negen asteroïden vliegen waaronder één in de belangrijkste asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. De ruimtesonde zal onderzoek doen naar samenstelling, dichtheid en diversiteit. Hoewel dat een indrukwekkend aantal asteroïden zijn voor één missie zijn er volgens de Internationale Astronomische Unie maar liefst 12.000 Trojaanse asteroïden in een baan om Jupiter. Astronomen denken dat deze rotsen de 4 miljard jaar oude fossielen zijn die zijn overgebleven na het ontstaan van het zonnestelsel.

Eerste publicatie: 27 oktober 2022
Bron: NASA