Ruimtevaartnieuws

Luna-25 maakt de eerste foto’s vanuit de ruimte

Ruslands eerste maanlander sinds 1976 heeft de eerste beelden vanuit de ruimte teruggestuurd. De beelden lijken te bevestigen dat Luna-25 gezond is.

een metalen ruimtevaartuig in de ruimte met de Russische vlag.
De foto werd genomen door het Luna-25 ruimtevaartuig op 13 augustus 2023 tijdens zijn vlucht naar de maan. Het embleem van de missie (midden) en de module van het LMK-maanmanipulatorcomplex zijn zichtbaar (linksboven) (Image credit: IKI RAS).

De Luna-25—missie werd op 10 augustus 2023 met een Sojoez-2.1b-raket vanaf de Vostochny Kosmodroom in de verre oostelijke Amoer-regio gelanceerd en markeerde de eerste in eigen land geproduceerde sonde die in de moderne Russische geschiedenis naar de Maan werd gestuurd. De laatste maanmissie van wat nu Rusland is, Luna-24 steeg op in 1976 en retourneerde ongeveer 170 gram maanmonsters. De lancering van Luna-25 werd geconfronteerd met meerdere vertragingen, deels als gevolg van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, die verstrekkende gevolgen heeft gehad voor de internationale samenwerking op het gebied van ruimtevaart.

De eerste foto’s van Luna-25 werden opgenomen op zondag 13 augustus en maandag 14 augustus en gepubliceerd door het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen (IKI RAS). De zwart-wit fotocollectie toont de Russische vlag en missiepatch op de structuur van de ruimtesonde naast afbeeldingen van de Aarde en de Maan die helder schijnen tegen de zwartheid van de ruimte.

De foto’s zijn genomen op een afstand van 310.000 kilometer van de Aarde. Ter vergelijking: de Maan is gemiddeld ongeveer 384.400 kilometer van de Aarde verwijderd.

twee kleine witte stippen die de aarde en de maan voorstellen, zijn te zien tegen de zwartheid van de ruimte.
Beelden van de aarde (links) en de maan (rechts) genomen door het Luna-25 ruimtevaartuig tijdens zijn vlucht naar de maan op 13 augustus 2023, vanaf een afstand van ongeveer 310.000 km van de aarde. (Afbeelding: IKI RAS)

Hoewel er in de dagen na de lancering enige eerste speculatie op sociale media werd gepubliceerd over de toestand van Luna-25, lijken de beelden deze zorgen weg te nemen en te bewijzen dat de lander gezond is en op weg is naar zijn maanbestemming.

Als alles volgens plan verloopt zal Luna-25 vandaag, 15 augustus, de Maan bereiken en dan gedurende vijf tot zeven dagen in een steeds veranderende baan om de Maan komen. Van daaruit zal de sonde een landing proberen in de buurt van een van de drie kraters rond de zuidpool van de Maan. De sonde is ontworpen om minstens een jaar te werken.

Eenmaal op het maanoppervlak, ervan uitgaande dat de landing goed verloopt, zal Luna-25 de maanbodem analyseren, zoeken naar waterijs en experimenten uitvoeren in de ijle atmosfeer van de Maan. De lander draagt acht verschillende instrumenten, waaronder een lasermassaspectrometer en een apparaat dat maanbodemmonsters kan laseren en vervolgens de resulterende dampen kan onderzoeken om de chemische samenstelling te analyseren.

Luna-25 voegt zich toe aan een groeiende lijst van internationale maanmissies gericht op het bestuderen of landen in de buurt van de zuidpool van de Maan.

De Chandrayaan-3-missie van India kwam op 7 augustus in een baan om de Maan en zal naar verwachting op 23 augustus in de buurt van de zuidpool van de Maan landen. Zuid-Korea lanceerde de Korea Pathfinder Lunar Orbiter in augustus 2022 met de door NASA bediende ShadowCam die is ontworpen om te zoeken naar waterijs in de buurt van de zuidpool van de Maan.

Eerste publicatie: 15 augustus 2023
Bron: space.com & anderen