Zonnestelsel Nieuws

Lunar Reconnaissance Orbiter fotografeert Saturnus vanaf de Maan

Vanaf een hoogte van ongeveer 90 kilometer boven Lacus Veris op de Maan, (Lentemeer), maakte de camera van de Lunar Reconnaissance Orbiter van de NASA op 13 oktober 2021 een opname van Saturnus. In de opname kijkt de camera van de LRO neer op de noordzijde van de ringen en vanuit dit perspectief lijken de ringen voorlangs Saturnus zich beneden de evenaar te vinden.

Lunar recoinnaissance Orbiter fotografeert Saturnus
Op 13 oktober 2021 draaide de camera van de Lunar Reconnaissance Orbiter van de NASA om deze mooie foto te maken van Saturnus en zijn ringen. Credit: NASA/GSFC/Arizona State University

De LROC Narrow Angle Camera’s (NAC) zijn lijnscancamera’s en dat vormt een uitdaging om alles behalve de Maan in beeld te brengen. Dit komt omdat ze zijn ontworpen om beelden te verkrijgen door gebruik te maken van de beweging van de ruimtesonde boven het oppervlak (LRO reist met een snelheid van meer dan 1600 meter per seconde boven de Maan), om een beeld lijn voor lijn op te bouwen en dat met zeer korte belichtingstijden. Om Saturnus in beeld te brengen zwenkt de ruimtesonde de NAC over Saturnus waarbij het beeld wordt opgebouwd door deze orbitale grondbeweging na te bootsen. De zwenking over Saturnus werd bereikt door de NAC’s op de ene kant van Saturnus te richten en vervolgens op de andere kant te richten. LRO reageerde op het bijgewerkte doelwit door er met een bepaalde snelheid over de planeet naar toe te zwenken. Deze snelheid is geprogrammeerd om de stabiliteit en snelheid van de LRO te optimaliseren en het resulteerde in een NAC-belichtingstijd van 3,82 milliseconden. Aangezien Saturnus veel zwakker is dan de Maan (en Jupiter) en de belichtingstijd in feite wordt bepaald door de zwenksnelheid kunnen we de manen van Saturnus niet detecteren zoals dat wel lukte met de manen van Jupiter. De manen van Saturnus zijn gewoon veel te lichtzwak.

Gelukkig kunnen de NAC’s de schitterende ringen van Saturnus wel in beeld brengen. Deze ringen zijn vermoedelijk ergens tussen de 10 en 100 miljoen jaar oud, slechts 10 meter dik en bijna volledig uit waterijs opgebouwd. De grote ringen die hier zichtbaar zijn hebben een diameter van 270.000 kilometer, ongeveer 70% van de gemiddelde afstand tussen de Aarde en de Maan.

Hubble fotografeert Saturnus in 2021
Hubble’s nieuwe opname toont snelle en extreme kleurveranderingen van de banden op het noordelijk halfrond van de planeet waar het nu vroeg in de herfst is. Credit: NASA / ESA / Hubble / Amy Simon, NASA’s Goddard Space Flight Center / Michael H. Wong, University of California, Berkeley / Alyssa Pagan, STScI.

Ter vergelijking de bovenstaande foto werd gemaakt door de Hubble Space Telescope tijdens zijn jaarlijkse Grand Tour langs de planeten in de buitenste delen van het zonnestelsel.

De LRO wordt beheerd door het Goddard Space Flight Center Van de NASA. De ruimtesonde werd op 18 juni 2009 gelanceerd en heeft met zijn zeven wetenschappelijke instrumenten gezorgd voor een schat aan informatie over onze buur.

Eerste publicatie: 24 november 2021
Bron: NASA