Apollo

Maankraters vernoemd naar Apollo 8

de "earthrise" foto gemaakt vanuit de Apollo 8
De “Earthrise” foto die is gemaakt door astronaut William Anders. Op de foto het moment dat onze blauwe Aarde vanuit het donkerte van de grijze Maan weer zichtbaar wordt voor de astronauten. Het is zonder meer de meest beroemde foto die door Apollo 8 is gemaakt. Twee van de kraters die op deze foto zichtbaar zijn, hebben nu van de Working Group for Planetary System Nomenclature van de Internationale Astronomische Unie een naam gekregen. Credit: NASA/IAU

De nieuwbenoemde kraters zijn zichtbaar op de voorgrond van de beroemde “Earthrise” foto die door astronaut William Anders werd gemaakt. Op de foto is onze mooie blauwe planeet zichtbaar als die, vanuit de Apollo gezien, van achter de grijze en grauwe maan zichtbaar wordt. Het is zonder meer de meest beroemde foto die door Apollo 8 werd gemaakt. De foto wordt gezien als belangrijk voor ons besef dat onze planeet uniek is in het zonnestelsel en dat we die moeten beschermen in plaats van uitputten.

Omdat de Maan in een gebonden rotatie om de Aarde draait, dat wil zeggen dat altijd dezelfde zijde naar de Aarde is gericht, zal de Aarde voor iemand die zich aan de verre kant van de Maan bevindt nooit boven de horizon uitkomen. Draaiende om de Maan daarentegen konden de Apollo 8 astronauten, de bemanning bestond uit Frank Borman, James Lovell en William Anders, deze schitterende foto maken voordat ze naar de Aarde terugkeerden.

De Apollo 8-missie duurde van 21 tot 27 december 1968. Apollo 8 draaide 10 rondjes om de Maan en op Kerstavond begonnen de astronauten aan hun terugreis naar de Aarde waar ze veilig in de Grote Oceaan neerkwamen. Tijdens die rondjes om de Maan werd die uitgebreid gefotografeerd en werden er verschillende live televisie-uitzendingen verzorgd.

De twee maankraters die zijn vernoemd naar de Apollo 8
Maankraters vernoemd ter ere van Apollo 8
De Working Group for Planetary System Nomenclature van de Internationale Astronomische Unie heeft ter ere van de 50ste verjaardag van de Apollo 8-missie de naamgeving van twee kraters op de Maan goedgekeurd. De namen zijn Anders’ Earthrise en 8 Homeward. De kraters zijn gemarkeerd o deze opname. Credit: NASA/IAU

De krater “Anders’ Earthrise” heette voorheen Pasteur T. Het is een grote inslagkrater met een doorsnede van ongeveer 40 kilometer die zich in de grotere krater Pasteur bevindt. De krater “8 Homeward” is kleiner. Deze krater heeft een doorsnede van ongeveer 12,5 kilometer. Oorspronkelijk had deze krater de aanduiding Ganskiy M.

Het zijn overigens niet de eerste kraters op de naam die vernoemd zijn naar de Apollo 8-missie. Aan de verre zijde van de Maan kennen we ook de kraters “Borman”, “Lovell” en “Anders”. Deze kraters werden in 1970 door de Internationale Astronomische Unie vernoemd.

Eerste publicatie: 7 oktober 2018
Bron: IAU