Machina Electrica

De Duitse astronoom Johann Bode introduceerde dit sterrenbeeld in 1801 in zijn steratlas Uranographia. Het stelt een elektrische generator voor, één van de wonderen van zijn eeuw. Bode probeerde waarschijnlijk de Franse astronoom de Lacaille na te bootsen. De Lacaille introduceerde verschillende sterrenbeelden die gebaseerd zijn op wetenschappelijke en technische uitvindingen. Echter, de nieuwe sterrenbeelden van Bode werden niet lang geaccepteerd, dit in tegenstelling tot de sterrenbeelden van Lacaille waarvan we er nu nog steeds 14 gebruiken. Machina Electrica lag aan de zuidelijke sterrenhemel tussen de hedendaagse sterrenbeelden Fornax en Sculptor. Twee sterrenbeelden van de Lacaille.

Het sterrenbeeld Machina Electrica uit de steratlas Uranographica van Johann Bode uit 1801.

Machina Electra – uit Urania’s Mirror (ca. 1825) samen met de strrenbeelden Cetus, Eridsnus, Sculptor, Fornax en het niet meer erkende sterrenbeeld Psalterium Georgii.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.