Zonnestelsel Nieuws

Magnetische noordpool van de Aarde beweegt richting Siberië

World Magnetic Model 2020
Het Wereld Magnetische Model 2020. Image credit: NOAA’s National Centers for Environmental Information / British Geological Survey.

Onderzoekers van NOAA uit de Verenigde Staten en de Britse Geologische Dienst hebben eerder deze maand een nieuwe versie van het Wereld Magnetische Model gepubliceerd. Dit model is een, op data gebaseerde, wiskundige weergave van het grootschalige aardmagnetische veld dat wordt gebruikt voor navigatie, oriëntatie en koersreferenties.

Het magneetveld van de Aarde wordt opgewekt door de bewegende gesmolten ijzeren kern van de planeet.

Dit magneetveld verandert voortdurend en terwijl grootschalige veranderingen zoals een volledige omkering plaatsvinden over periodes van verschillende duizenden jaren zijn er ook kleinere periodes die de navigatie kunnen beïnvloeden.

De magnetische noordpool van de Aarde werd in 1831 door Sir James Clark Ross ontdekt in het noorden van Canada. Sinds die ontdekking beweegt de pool zich dwars door het noorden van Canada richting Siberië.

Omdat die beweging onvoorspelbaar is en bovendien ook nog eens snel zorgen de Britse Geological Survey en de National Centers for Environment van het NOAA in de Verenigde Staten iedere vijf jaar voor een update van het World Magnetic Model (WMM).

Het 2020 WMM voorspelt dat de noordelijke magnetische pool zich richting Siberië blijft bewegen. De snelheid neemt af naar ongeveer 40 kilometer per jaar. Dat is minder dan de gemiddelde snelheid van 55 kilometer per jaar over de afgelopen 20 jaar. Het is de snelst waargenomen verandering sinds het midden van de 16de eeuw, aldus onderzoekers van de Britse Geological Survey.

Magnetische gegevens tonen aan dat de noordelijke magnetische pool van 1590 tot 1990 door Canada rondzwerft. De laatste 30 jaar vertoonde die beweging een versnelling van minder dan 10 kilometer per jaar tot bijna 60 kilometer per jaar.

Aan de andere kant van de planeet bewoog de zuidelijke magnetische pool echter maar heel erg langzaam langs de kust van Antarctica. Aardwetenschappers begrijpen niet precies wat die grot versnelling gedurende de laatste 20 jaar nu precies heeft veroorzaakt.

Men weet dat er onregelmatige veranderingen zijn in de vloeibare buitenste kern van de Aarde en men weet ook dat de kracht van het magneetveld onder Canada aan het afnemen is maar het is iet mogelijk om precies aan te geven waarom het magnetische noorden zich zo snel verplaatst.

Het goede nieuws is dat de magnetische pool zich dit jaar het dichtste bij de geografische pool bevindt en dat, als de Kerstman een kompas gebruikte hij veilig thuis is gekomen ?

 

Eerste publicatie: 28 december 2019
Bron: Sci-News