Ruimtevaartnieuws

Mars helikopter heeft ook zijn twaalfde vlucht erop zitten

De twaalfde vlucht van Ingenuity
Deze opname van de 12de vlucht van Ingenuity toont de schaduw van de helikopter op het ruwe terrein van Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech.

De Mars helikopter Ingenuity van de NASA heeft maandag 16 augustus 2021 zijn twaalfde vlucht gemaakt. Tijdens die vlucht diende de helikopter als de ogen voor zijn grotere vriend op de grond, de Perseverance rover.

De vlucht was opgezet om te dienen als een verkenningsvlucht van het gebied Zuid-Séítah voor de rover. Het vliegen over dit gebied is niet zonder gevaar voor de helikopter. Het is namelijk een sterk gevarieerd gebied.

Anders dan de eerdere vluchten keerde Ingenuity terug op zijn vertrekpunt. Die keuze kwam overeen met het doel van de vlucht. Eerder moest de helikopter de rover voor blijven maar nu ging het om terreinverkenning voor die de rover nodig heeft om veilig te kunnen bewegen.

Het vliegen over Zuid-Séítah is riskant voor de kleine helikopter maar rijden door dit gebied is dat ook voor de Perseverance rover. Maar het gebied ligt vol met interessant gesteente dat wetenschappers maar al te graag van dichtbij willen bekijken en onderzoeken.

Ingenuity maakte tijdens de vlucht ongeveer 10 kleurenopnames en een panoramafoto die door de wetenschappers achter Perseverance gebruikt gaan worden om de nieuwe route uit te stippelen. Nadat de eerste monsternamepoging van Perseverance mislukte kijkt men nu naar een nieuw doelwit waar men materiaal wil gaan oppakken dat in de toekomst naar de Aarde gebracht zal gaan worden.

Tijdens de 11vluchten had Ingenuity in totaal ongeveer 2,2 kilometer afgelegd en ongeveer 19 minuten in de Martiaanse lucht doorgebracht. De 12de vlucht voegde daar bijna 450 meter en 169 seconden aan toe.

Ingenuity heeft zijn oorspronkelijke gebruiksduur al ver overtroffen. De helikopter was ontworpen voor vijf vluchten binnen een periode van een maand om te bewijzen dat vliegen op Mars mogelijk is.

Eerste publicatie: 18 augustus 2021
Bron: NASA/space.com