Mars helikopter Ingenuity maakt zijn zevende vlucht

Schaduw Ingenuity op Mars
De Mars helikopter Ingenuity maakte met behulp van zijn navigatiecamera tijdens zijn zevende vlucht op 8 juni 2021 deze foto van zijn eigen schaduw. Credit: NASA/JPL-Caltech via Twitter)

De 4 kilogram zware helikopter vloog op dinsdag 8 juni zijn eerste vlucht sinds de onregelmatigheden die ontstonden tijdens de zesde vlucht op 22 mei 2021. Dit keer verliep de vlucht zonder problemen.

Ingenuity vloog 106 meter zuidwaarts en bleef daarbij bijna 63 seconden in de lucht. De zoor zonne-energie aangedreven helikopter landde op een nieuw vliegveld. Het vierde sinds de landing op de rode planeet op 18 februari 2021.

De helikopter werd op 3 april vanuit het ruim van de Perseverance rover op mars geplaatst. Hierna begon een 30 dagen durende campagne die was ontworpen om aan te tonen da het mogelijk is in de ijle atmosfeer van mars te vliegen.

Tijdens die demonstratiecampagne werden er vijf vluchten uitgevoerd. Hierna vertrok de Ingenuity voor een verlengde missie die verder gaat onderzoeken waar de grenzen van de helikopter liggen.

De eerste vlucht van die verlengde missie, die van de 22ste mei, verliep niet helemaal vlekkeloos. Ingenuity had last van een verstoring die korte tijd de stroom foto’s van de navigatiecamera naar de vluchtcomputer onderbrak. Maar de helikopter sloeg zich er doorheen en landde veilig in de buurt van de beoogde bestemming. Uitgaande van de vlucht van gisteren zijn er ook geen blijvende problemen.

Perseverance registreerde de eerste vijf vluchten van Ingenuity maar die is ondertussen begonnen aan zijn eigen wetenschappelijke onderzoek. De rover zoekt naar signalen van vroeger leven op Mars en verzamelt materiaal dat later, door een nieuwe missie naar de Aarde wordt gehaald.

Eerste publicatie: 9 juni 2021
Bron: NASA