Zonnestelsel Nieuws

Mars Odyssey toont de horizon van Mars

In een operatie die missiewetenschappers drie maanden kostte om te plannen, heeft de Mars Odyssey van de NASA een reeks panoramische beelden vastgelegd die het gebogen landschap van Mars onder nevelachtige lagen wolken en stof laten zien.

Dit beeld van de horizon van Mars werd vastgelegd door de THEMIS-camera op NASA's Mars Odyssey-orbiter.
Dit beeld van de horizon van Mars werd vastgelegd door de THEMIS-camera op NASA’s Mars Odyssey-orbiter. Credit: NASA / JPL-Caltech / ASU.

“Als er astronauten in een baan boven Mars zouden zijn, is dit het perspectief dat ze zouden hebben”, zegt Jonathon Hill van de Arizona State University en projectwetenschapper bij de Mars Odyssey-missie.

“Geen enkele Marssonde heeft ooit dit soort uitzicht gehad. De reden waarom het uitzicht zo ongewoon is, is vanwege de uitdagingen die gepaard gaan met het maken ervan.”

De beelden van de horizon van Mars zijn vastgelegd door het Thermal Emission Imaging System (THEMIS) aan boord van de Mars Odyssey.

Ze zijn gemaakt vanaf een hoogte van ongeveer 400 kilometer – dezelfde hoogte waarop het ISS boven de Aarde vliegt.

De gevoeligheid van het THEMIS-instrument voor warmte maakt het mogelijk om ijs, rotsen, zand en stof, samen met temperatuurveranderingen op het oppervlak in kaar te brengen.

Het instrument kan ook meten hoeveel waterijs of stof zich in de atmosfeer bevindt, maar alleen in een smalle kolom direct onder de ruimtesonde.

Dat komt omdat THEMIS op een vaste plaats op de orbiter is bevestigd; het instrument wijst meestal recht naar beneden.

De Mars Odyssey-wetenschappers wilden een uitgebreider beeld van de atmosfeer want door te zien waar die lagen water-ijswolken en stof zich in relatie tot elkaar bevinden kunnen ze modellen van de atmosfeer van Mars verbeteren.

Er zijn veel details die je van bovenaf niet kan zien en dat is de manier waarop THEMIS deze metingen normaal gesproken doet.

Omdat THEMIS niet kan draaien vereist het aanpassen van de hoek van de camera dat de positie van het hele ruimtevaartuig moet worden aangepast.

In dit geval moest het team de orbiter bijna 90° draaien en er tegelijkertijd voor zorgen dat de Zon nog steeds op de zonnepanelen van de ruimtesonde zou schijnen maar niet op de gevoelige apparatuur die oververhit zou kunnen raken.

De gemakkelijkste oriëntatie bleek er een te zijn waarbij de antenne van de orbiter van de Aarde af wees. Dat betekende dat het team enkele uren lang geen verbinding had met Odyssey totdat de operatie voltooid was.

Om het maximale uit hun inspanningen te halen hebben de onderzoekers ook beelden vastgelegd van de Marsmaan Phobos.

Dit is de zevende keer in 22 jaar dat de orbiter THEMIS op de maan heeft gericht om temperatuurschommelingen over het oppervlak te meten.

“We hebben een andere hoek en lichtomstandigheden van Phobos dan we gewend zijn. Dat maakt het een uniek onderdeel van onze dataset”, aldus de onderzoekers.

“De nieuwe beelden geven inzicht in de samenstelling en fysieke eigenschappen van de maan.”

Eerste publicatie: 29 november 2023
Bron: sci-news