Zonnestelsel Nieuws

Mars wordt vaker door meteoroïden gebombardeerd dan werd gedacht

Volgens nieuw onderzoek zouden de huidige inslagpercentages op Mars, afhankelijk van de grootte van de meteoroïden, 2 tot 10 keer hoger kunnen zijn dan eerder werd geschat.

de planeet Mars
Credit: Pixabay/CC0 Public Domain

Het is mogelijk dat Mars geologisch actiever is dan men dacht en dat heeft implicaties voor de ouderdom en evolutie van het oppervlak.

De resultaten van het onderzoekteam zijn gebaseerd op een klein aantal beschikbare voorbeelden, maar de schatting van het huidige inslagpercentage suggereert dat de planeet veel vaker wordt getroffen dan alleen met beeldvorming zichtbaar is.

De onderzoekers gebruikten de zeer gevoelige seismometer aan boord van de InSight-lander van de NASA om acht nieuwe inslagkraters te identificeren van meteoroïden die nog niet eerder vanuit een baan om de planeet waren gezien.

De frequentie van deze kosmische botsingen daagt bestaande opvattingen uit over hoe vaak meteoroïden het oppervlak van Mars raken en suggereert de noodzaak om de huidige kratermodellen op Mars te herzien om hogere inslagpercentages te integreren, vooral van kleine meteoroïden.

De bevindingen zouden uiteindelijk de huidige inzichten over het oppervlak van Mars kunnen hervormen – aangezien de inslagen van kleine meteoroïden het oppervlak blijven vormgeven – en de inslaggeschiedenis van niet alleen Mars maar ook van andere planeten.

Volgens de onderzoekers vereist dit dat ze een aantal van de modellen die de wetenschappelijke gemeenschap gebruikt om de ouderdom van planetaire oppervlakken in het hele zonnestelsel te schatten, moeten heroverwegen.

Zes van de kraters die de onderzoekers vonden, bevonden zich in de buurt van de plek waar de stationaire InSight neerkwam.

De twee verre inslagen die ze op basis van de gegevens identificeerden, waren de twee grootste inslagen die ooit door wetenschappers zijn waargenomen, zelfs na tientallen jaren vanuit de ruimte te hebben gekeken.

De grotere inslagen, die elk een krater ter grootte van een voetbalveld vormden, vonden plaats met een tussenpoos van slechts 97 dagen, wat de hogere frequentie van dit soort geologische gebeurtenissen onderstreept.

“We verwachten dat deze omvang eens in de paar decennia zal optreden, misschien zelfs maar één keer in je leven, maar hier hebben we er twee met een tussenpoos van iets meer dan 90 dagen,” aldus de onderzoekers.

Het kan gewoon een gek toeval zijn maar de kans is heel klein dat het gewoon toeval is. Wat waarschijnlijker is, is dat de twee grote inslagen met elkaar verband houden, of dat het inslagpercentage voor Mars veel hoger is dan we verwachten,” aldus de onderzoekers.

Inslagen op planeten vinden in het hele zonnestelsel voortdurend plaats. De onderzoekers zijn geïnteresseerd om dat op Mars te bestuderen omdat ze dan kunnen vergelijken wat er op Mars gebeurt met wat er op de Aarde gebeurt.

Dit is, volgens de wetenschappers, belangrijk voor het begrijpen van ons zonnestelsel, wat erin zit en hoe de populatie van inslaglichamen in ons zonnestelsel eruit ziet – zowel als gevaar voor de Aarde als historisch gezien ook voor andere planeten.

Het onderzoek is in het tijdschrift Science Advances gepubliceerd.

Artikel: Ingrid J. Daubar et al. 2024. Seismically detected cratering on Mars: Enhanced recent impact flux? Science Advances 10 (26); doi: 10.1126/sciadv.adk7615

Eerste publicatie: 29 juni 2024
Bron: sci-news & anderen