Astronomisch Nieuws

MeerKAT ontdekt verste hydroxyl megamaser tot nu toe

LADUMA J033046.20-275518.1 is de verst verwijderde megamaser van zijn soort ooit gevonden. De megamaser bevindt zich op een afstand van ongeveer 5 miljard lichtjaar van de Aarde.

Optische opname van de hydroxyl megamaser
De driekleurige optische opname van het gaststelsel van de LADUMA J033046.20-275518.1 hydroxyl-megamaser, genomen met de Hyper Suprime-Cam (HSC) van de 8,2 meter Subaru telescoop op Hawaï. Credit: Glowacki et al., arXiv: 2204.02523.

De megamaser heeft als bijnaam Nkalakatha gekregen en is gevonden met behulp van de MeerKAT-radiotelescoop als onderdeel van het “Looking At het Distant Universe with the MeerKAT Array (LADUMA)-Hi-onderzoek

Megamasers ontstaan meestal als twee sterrenstelsels gewelddadig met elkaar in botsing komen. Als sterrenstelsels botsen wordt het gas dat ze bevatten heel erg dicht en kan dit leiden tot geconcentreerde bundels licht die worden weggeschoten. Het is de eerste hydroxyl megamaser van zijn soort die door de MeerKAT-radiotelescoop is waargenomen en de meest verre die ooit die tot nu toe door een telescoop is gezien.

De megamaser werd gevonden tijdens de eerste nacht van een onderzoek van waarbij meer dan 3000 uur waarneemtijd van de MeerKAT was betrokken. De onderzoekers zijn verrast dat ze met slechts een enkele nacht aan waarnemingen al een record brekende megamaser vonden. Het toont volgens hen aan hoe goed de telescoop is.

MeerKAT wordt gebruikt om kleine gebieden aan de sterrenhemel extreem diep te onderzoeken en MeerKAT doet dat door het meten van atomair waterstof in sterrenstelsels van ver weg tot dichtbij.

De combinatie van het bestuderen van hydroxyl masers en waterstof zal astronomen helpen om de evolutie van het heelal in de tijd beter te leren begrijpen. De onderzoekers hebben al vervolgwaarnemingen gepland om de megamaser nader te bestuderen en ze hopen nog veel meer ontdekkingen te kunnen doen.

Hun onderzoek zal worden gepubliceerd in het tijdschrift Astrophysical Journal Letters.

Artikel: Marcin Glowacki et al. 2022. LADUMA: Discovery of a luminous OH megamaser at z>0.5. ApJL, in press; arXiv: 2204.02523

Eerste publicatie; 9 april 2022
Bron: Sci-News & anderen