Zonnestelsel Nieuws

Meest verre object in ons zonnestelsel bevestigd

De afstand van Farfarout tot de Zon
Deze afbeelding toont de afstanden in het zonnestelsel op schaal. 2018 AG37 is afgebeeld met andere bekende verre objecten waaronder de eerdere recordhouder 2018 VG18. Credit: Credit: Roberto Molar Candanosa / Scott S. Sheppard, Carnegie Institution for Science / Brooks Bays, University of Hawai’i.

De asteroïde 2018 AG37, bijnaam “Farfarout” beschrijft een zeer langgerekte baan die de asteroïde tot op 175 Astronomische Eenheden van de Zon brengt. Het is daarmee het verst verwijderde object in ons zonnestelsel. De gemiddelde afstand van Farfarout tot de Zon bedraagt 132 AE. Pluto bijvoorbeeld is slechts 32 AE verwijderd van de Zon. Als de baan van 2018 AG37 beter bekend is dan zal de asteroïde, net als andere gelijkaardige objecten als Sedna, een officiële naam krijgen.

2018 AG37 werd met behulp van de 8 meter Subaru telescoop op Hawaï gevonden. De asteroïde draait in ongeveer 1000 jaar eenmaal om de Zon en daarbij wordt de baan van Neptunus doorkruist. Dat betekent dat de asteroïde vermoedelijk gravitationele interacties met Neptunus heeft ondergaan waardoor de baan nu zeer groot en langgerekt is geworden.

Omdat een enkele baan van Farfarout om de Zon meer dan een millennium duurt beweegt de asteroïde zeer langzaam langs de sterrenhemel en duurt het verschillende jaren voordat astronomen de baan precies kunnen berekenen.

2018 AG37 is erg lichtzwak en gebaseerd op zijn helderheid en afstand tot de Zon wordt de grootte geschat op ongeveer 400 kilometer. Aannemende dat het een object is dat veel ijs bevat is dit aan de ondergrens voor een dwergplaneet.

Volgens Dr. Scott Sheppard, astronoom verbonden aan het Carnegie Instituut en (mede-)ontdekker van vele ver verwijderde objecten en manen toont de ontdekking van Farfarout aan dat we steeds beter in staat zijn om de buitenste delen van ons zonnestelsel in kaart te brengen.

Sommige van die verre objecten zijn relatief groot, de grootte van een dwergplaneet, maar door de enorme afstanden tot de Zon zijn ze extreem lichtzwak. Volgens Sheppard is Farfarout pas het topje van de ijsberg van objecten in de buitenste delen van ons zonnestelsel.

Omdat de invloed van Neptunus op de baan van 2018 AG37 erg groot is kunnen de baan en de beweging van de asteroïde niet gebruikt worden om te bepalen of er een andere, onbekende, zware planeet aanwezig is in de buitenste delen van het zonnestelsel.

De baankenmerken van Farfarout kunnen stronomen wel helpen bij het begrijpen hoe Neptunus is ontstaan en geëvolueerd want Farfarout is vermoedelijk door Neptunus naar de buitenste delen van het zonnestelsel geslingerd toen de asteroïde te dicht bij de ijsreus kwam, aldus astronoom Dr. Chad Trujillo van de universiteit van Northern Arizona.

Omdat de banen van 2018 AG37 en Neptunus elkaar kruisen zal de planeet de baan van de asteroïde vermoedelijk opnieuw sterk kunnen beïnvloeden.

De nieuwe waarnemingen van 2018 AG37 zijn gerapporteerd in de Minor Planet Electronic Circular.

 

Eerste publicatie: 12 februari 2021
Bron: Sci-News