Astronomisch Nieuws

Mercurius heeft een vaste binnenkern net zoals de Aarde

Het oppervlak van Mercurius
Detailopname van het oppervlak van Mercurius. De foto is gemaakt door de MESSENGER-sonde.

Een nieuwe analyse van gegevens heeft opgeleverd dat de planeet Mercurius een vaste binnenkern heeft net zoals de Aarde. De kern van Mercurius is ongeveer net zo groot als die van de Aarde.

Mercurius blijft ons verbazen. De planeet werkt vanuit de beweging diep in zijn binnenste, zijn eigen magneetveld op. Dit gebeurt op dezelfde manier als de Aarde zijn magneetveld opwekt. De ontdekking van de vaste binnenkern van Mercurius helpt wetenschappers om beide planeten beter te begrijpen.

De toegenomen kennis over de grootte van de vaste binnenkern levert belangrijke informatie op over de geschiedenis van het binnenste van de planeet en het magneetveld. Het vast worden van de kern heeft een belangrijke functie net zoals in de evolutie van het binnenste van de Aarde en zijn magneetveld.

De MESSENGER-sonde van de NASA was de laatste ruimtesonde die de planeet heeft bezocht. De MErcury Surface, Space Environment, GEochemistry, and Ranging missie werd in 2004 gelanceerd en draaide tussen 2011 en 2015 om de planeet heen. Tijdens die missie werden er gedetailleerde metingen gedaan van het oppervlak, het zwaartekrachtsveld en de rotatie. Aan de hand van die gegevens hoopten wetenschappers meer te weten te komen over het binnenste van de planeet. Onlangs hebben wetenschappers de gegevens van het Radio Science instrument opnieuw bekeken. Daarbij werd gebruik gemaakt van een nieuwe techniek om heel nauwkeurig de baan van de planeet te bepalen.

Dit resulteerde in nieuwe schattingen van het zwaartekrachtsveld van de planeet. Deze resultaten toonden aan dat de planeet een vaste binnenkern heeft die ongeveer 30 tot 70 procent van de totale straal van de planeet beslaat. Het onderzoek is in het tijdschrift Geophysical Research Letters gepubliceerd.

Tweede planeet met vaste binnenkern

Mercurius is nu de twee rotsachtige planeet, na de Aarde, waarbij bewijs is gevonden voor het bestaan van een vaste binnenkern.

Het is niet een exacte waarde maar de duidelijke aanwezigheid van een vaste binnenkern is wel belangrijk want het helpt wetenschappers om beter te begrijpen hoe de planeet zijn magneetveld opwekt. Op Aarde koppelen wetenschappers ons eigen magneetveld aan de dynamo, dit is hitte vanuit de binnenkern gecombineerd met de draaiing van het metaal in de vloeibare buitenkern. Het binnenste van Mercurius koelt ook af. Dit is te zien aan structuren aan het oppervlak die laten zien dat dit samentrekt. De grootte van de vaste binnenkern zal wetenschappers helpen om dat afkoelingsproces beter te begrijpen.

Als we de twee planeten met elkaar vergelijken dan zien we dat de vaste kern van Mercurius een straal heeft van ongeveer 1000 kilometer. Dat is meer dan 40% van de totale straal van de planeet die iets minder is dan 2500 kilometer. De vaste kern van de Aarde heeft een straal van ongeveer 1200 kilometer en een totale straal van ongeveer 6370 kilometer. Dit is minder dan een vijfde. Wetenschappers vragen zich af hoe dit kan.

Gelukkig is de Europese BepiColombo onderweg naar Mercurius en wetenschappers hopen met behulp van deze ruimtesonde enkele van de raadsels rond Mercurius op te lossen.

 

Eerste publicatie: 20 april 2019