Mirfak – de helderste ster in Perseus

Mirfak in het sterrenbeeld Perseus
De sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia staan in december in het zenit. Trek een denkbeeldige lijn vanuit Navi door Ruchbah richting Perseus. De heldere ster Mirfak bevindt zich langs deze lijn. Credit: HWJA Scheenen voor Kuuke’s Sterrenbeelden

Mirfak is de helderste ster van het sterrenbeeld Perseus. De ster is lang niet zo beroemd als Algol in hetzelfde sterrenbeeld maar Mirfak kan je wel helpen om Algol te vinden.

Het sterrenbeeld Perseus bevat de bekendste eclipserende dubbelster Algol en alhoewel Algol het wint op het gebied van helderheidsverschillen die met de precisie van de klok plaatsvinden is Mirfak helderder en gemakkelijker te vinden. Mirfak kan gebruikt worden om Algol te vinden.

Op zoek naar Mirfak

De naam Mirfak komt uit het Arabisch en betekent “de ellenboog van de Pleiaden”. Het sterrenbeeld Perseus bevindt zich ten noorden van de open sterrenhoop de Pleiaden. Je kan Mirfak en Perseus vinden tussen de Pleiaden en de Poolster in.

Je kan ook een andere route vinden naar Mirfak. Als je tenminste bekent bent met het M- of W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Trek een denkbeeldige lijn tussen de sterren Navi (Gamma Cassiopeiae) en Ruchbah om bij Mirfak uit te komen.

Mirfak is de enige ster van het sterrenbeeld Perseus die in een gemiddeld lichtvervuilde sterrenhemel is te zien. De helderheid van Mirfak komt overeen met de sterren van de steelpan van de Grote Beer – Ursa Major.

Mirfak in de wetenschap

Mirfak bevindt zich op een afstand van ongeveer 600 lichtjaar van de Zon en dat is veel verder weg dan de sterren van de steelpan van de Grote Beer. Dit betekent dat Mirfak veel helderder is. Mirfak heeft een visuele helderheid van magnitude 1,8. De ster heeft een massa van 7,8 zonsmassa en een straal van 60 * de straal van de Zon. Mirfak heeft een lichtkracht van ongeveer 5000 * de Zon.

Op een donkere en heldere nacht kan je misschien een groep sterren rondom Mirfak zien. Deze sterren zijn beter zichtbaar in een verrekijker of kleine telescoop. Deze sterren zijn bekend als de Alpha Persei Bewegende groep oftewel Melotte 20. Mirfak is het helderste lid van deze groep. Veel astronomen vinden het sterveld te uitgebreid om het een open sterrenhoop te noemen maar feit is wel dat deze sterren allemaal met ongeveer dezelfde snelheid in dezelfde richting door de ruimte bewegen. Dit betekent dat ze, ongeveer 30 tot 50 miljoen jaar geleden, allemaal uit dezelfde wolk van gas en stof zijn ontstaan.

Eerste publicatie: 20 december 2017
Bron: EartkSky