Mogelijk nieuwe lekken gevonden in het ISS

Het International Space Station in een baan om de Aarde.
Het International Space Station in een baan om de Aarde.

Russische kosmonauten aan boord van het International Space Station (ISS) hebben drie nieuwe potentiële luchtlekkages gevonden in de Russische Zvezda-module. De lekken zijn gevonden in het middelste compartiment van de module. De mogelijke lekken zijn door de kosmonauten met verschillende lagen kit afgeplakt.

Het middelste compartiment van de Zvezda-module zal later gecontroleerd worden op luchtdichtheid om te zien of het afkitten van de potentiële lekplekken heeft geholpen.

In september 2019 werd het eerste kleine lek gevonden. De bemanning heeft sindsdien twee andere lekken gevonden en gedicht maar er lekt nog steeds lucht weg uit de module. De hoeveelheid lucht die weglekt is ondertussen wel gehalveerd en er is ook geen gevaar voor de bemanning van de ouder wordende ruimtestation, aldus de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos.

In januari 2021 rapporteerde Rusland dat er als gevolg van een lek met een grootte van ongeveer 0,2 millimeter, de luchtdruk in het station met 0,5 mbar per dag daalt, dit is veel minder dan de alarmgrens van 0,7 mbar per minuut.

Om voor dit lek te compenseren moet het ISS regelmatig opnieuw op druk worden gebracht met lucht, stikstof en zuurstof. Er zijn reserves aan boord van het ruimtestation en ze worden met behulp van vrachtschepen aangevoerd vanaf de Aarde.

Op dit moment bevinden de Russen Sergey Ryzhikov en Sergey Kud-Sverchkov, de Amerikanen Kathleen Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en de Japanner Soichi Noguchi zich aan boord van het International Space Station.

Eerste publicatie: 6 april 2021
Bron: RIA Novosti/SpaceDaily