Mons Maenalus

Mons Maenalus is een berg in Arcadië, het centrale deel van de Peleponnesus in Griekenland en werd door Johannes Hevelius in 1687 als sterrenbeeld geïntroduceerd toen hij Boötes afbeeldde op de top van de berg. Het sterrenbeeld kwam later terug op veel verschillende sterrenkaarten maar altijd als onderdeel van Boötes en niet als zelfstandig sterrenbeeld.De berg kreeg zijn naam van Maenalus, een figuur uit de Griekse mythologie. Sommige mythologen zeggen dat hij de oudste zoon was van Lycaon, de koning van Arcadië. Dit zou betekenen dat Maenalus een broer was van Callisto en dus de oom van haar zoon Arcas die model stond voor het sterrenbeeld Boötes. Anderen beweren dat Maenalus de zoon van Arcas was en dus een kleinkind van Callisto. Hoe dan ook, Maenalus leverde zijn naam voor de berg en voor de stad Maenalon die door hem werd gesticht. De moderne naam van de stad is Mainalos.

Mons Maenalus was de heilige berg van de god Pan die er graag kwam. De Griekse dichter Ovidius schreef in zijn Metamorphoses dat Mons Maenalus werd bewoond door veel wild en daarom het favoriete jachtterrein was van Diana en haar gezelschap waaronder ook Callisto.

 

Klik op de foto voor een grotere afbeelding. De kaart is afkomstig uit de steratlas van Johannes Hevelius uit 1687.
Klik op de foto voor een grotere afbeelding. De kaart is afkomstig uit de Uranographia van Johann Bode die in 1801 verscheen.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.