Verouderde sterrenbeelden

Het sterrenbeeld Mons Maenalus

Klik op de foto voor een grotere afbeelding. De kaart is afkomstig uit de steratlas van Johannes Hevelius uit 1687.

Mons Maenalus stelt een berg voor in Arcadië, een gebied in het centrale deel van de Griekse Peloponnesos. Het sterrenbeeld werd in 1687 door Johannes Hevelius in zijn steratlas Firmamentum Sobiescianum geïntroduceerd en het werd afgebeeld als een berg waarop Boötes Ossenhoeder staat. Mons Maenalus verscheen ook op veel latere sterrenkaarten, vaak als deel van Boötes. Het sterrenbeeld heeft nooit als een onafhankelijk sterrenbeeld bestaan.

Op kaart VII van de Uranographia van Johann Bode uit 1801 rusten de voeten van Boötes op Mons Maenalus.

De berg kreeg zijn naam van een karakter uit de Griekse mythologie. Sommige wetenschappers zeggen dat Maenalus de oudste zoon was van Lycaon, de koning van Arcadië. Hiermee zou Maenalus een broer zijn van Callisto en de oom zijn van haar zoon Arcas. Deze laatste heeft mogelijk model gestaan voor het sterrenbeeld Boötes. Anderen zeggen dat Maenalus de zoon was van Arcas en daarmee het kleinkind was van Callisto. Hoe dan ook, Maenalus was de naamgever van de berg in Arcadië en van de stad Maenalon die door hem werd gesticht. De moderne naam van de plaats is Mainalo.

Mons Maenalus was de heilige berg van de god Pan die de berg vaak bezocht. Ovidius schreef in zijn Metamorphoses dat Mons Maenalus met wilde dieren bezaaid en was een geliefd jachtgebied van Diana en haar omgeving, inclusief Callisto. Door dit te zeggen verwierp Ovidius duidelijk het verhaal dat Maenalus de kleinzoon van Callisto was, aangezien de berg zijn naam nog niet zou hebben.

 

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Volledige revisie: 17 april 2019