Ruimtevaartnieuws

Monstercapsule van de OSIRIS-REx-missie geland in Utah

De capsule van OSIRIS-REx met kostbare monsters van de aardscheerder asteroïde (101955) Bennu is gistermiddag, 24 september 2023, veilig geland in de Utah test and Training Range van het Amerikaanse ministerie van defensie in de buurt van Salt Lake City. Binnen anderhalf uur werd de capsule per helikopter vervoerd naar een tijdelijke clean room in een hangar op de oefenbaan waar hij werd aangesloten op een continue stikstofstroom.

Het Bennu-monster – naar schatting 250 gram – zal vandaag, 25 september 2023, in zijn ongeopende bus  per vliegtuig naar het Johnson Space Center van de NASA in Houston worden vervoerd.

Wetenschappers zullen daar de bus demonteren, het monster eruit halen en wegen, een inventaris maken van het gesteente en stof, en na verloop van tijd stukken Bennu verspreiden onder wetenschappers over de hele wereld.

De levering van het monster van de asteroïde verliep volgens plan dankzij de enorme inspanning van honderden mensen die de reis van de ruimtesonde sinds de lancering op 8 september 2016 op afstand hebben geregistreerd.

Het OSIRIS-REx-team begeleidde de ruimtesonde na aankomst bij Bennu op 3 december 2018 via de zoektocht naar een veilige monsterverzamelingslocatie tussen 2019 en 2020, de monsterverzameling op 20 oktober 2020 en tijdens de terugreis naar de Aarde vanaf 10 mei 2021

De monsterretourcapsule van NASA's OSIRIS-REx-missie gezien kort na de landing in de woestijn
De monsterretourcapsule van NASA’s OSIRIS-REx-missie gezien kort na de landing in de woestijn, 24 september 2023, op de Utah Test and Training Range van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Credit: NASA / Keegan Barber.

NASA-baas Bill Nelson feliciteerde het ISIRIS-Rex-team met de perfecte missie die onze kennis van de oorsprong van het zonnestelsel en het ontstaan ervan zal verdiepen. Bovendien zal Bennu, als potentieel gevaarlijke asteroïde, ons helpen een beter inzicht te krijgen in de soorten asteroïden die onze kant op kunnen komen.

Met OSIRIS-REx, de lancering van Psyche over een aantal weken, het eenjarig jubileum van DART en de eerste scheervlucht van Lucy langs een asteroïde in november is de verkenning van dit soort objecten in volle gang.

Deze missies bewijzen eens te meer dat NASA grote dingen doet. Dingen die ons inspireren en ons verenigen. Dingen die laten zien dat niets buiten ons bereik ligt als we samenwerken, aldus Bill Nelson in zijn lofzang.

gedetailleerd overzicht van NASA's OSIRIS-REx-monstercapsule.
De capsule heeft het formaat van een grote vrachtwagenband. Credit: Lockheed Martin Space.

Ongeveer 20 minuten na het vrijkomen van de monstercapsule vuurde de OSIRIS-REx-ruimtesonde zijn motoren af om langs de Aarde te vliegen in de richting van zijn nieuwe missie naar de aardscheerder Apophis. De naam van de missie werd dan ook omgedoopt naar OSIRIS-APEX.

Apophis zal in 2029 de Aarde naderen tot op minder dan 32.200 kilometer – minder dan een tiende van de afstand tussen de Aarde en de Maan.

OSIRIS-REx zal naar verwachting kort na de dichtste nadering tot de Aarde in een baan om Apophis terechtkomen om te zien hoe de ontmoeting de baan, de rotatiesnelheid en het oppervlak van de asteroïde beïnvloedde.

Eerste publicatie: 25 september 2023
Bron: sci-news/NASA