Ruimtevaartnieuws

Na bijna 4 jaar op de verre zijde van de Maan rijdt Yutu 2 nog steeds

De maanrover landde in januari 2019 met de Chang’e 4 missie op de Maan. De eerste robots die ooit veilig aan de verre zijde van de Maan zijn geland, zetten hun werk stilletjes voort, volgens een zeldzame update over de missie.

Yutu2 op de verre zijde van de Maan
De maanrover Yutu2 op de verre zijde van de Maan, gefotografeerd vanuit de lander van de Chang’e 4. Credit: CNSA

De Chinese Chang’e 4-lander en Yutu 2-rover zijn in januari 2019 in de Von Kármán-krater neergestreken en voeren sindsdien wetenschappelijke en verkenningsdoelen uit.

Er waren de afgelopen maanden geen rapporten over de voortgang van het paar, maar een missie-update die samenviel met het Midden Herfst oftewel Maanfestival van de Chinese kalender, onthult dat alles goed gaat met de door zonne-energie aangedreven missie.

Volgens de update van CCTV heeft de zeswielige, ongeveer 140 kilogram zware Yutu-2 sinds zijn landing 3,5 jaar geleden ongeveer 1300 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. Zijn reis is ook vanuit een baan waargenomen door de Lunar Reconnaissance Orbiter van de NASA.

De rover is uitgerust met een panoramische camera waarmee hij wat aanvankelijk werd beschreven als een “mysterieuze hut” waarnam. Het bleek later een konijnvormige rots te gaan. Yutu 2 is ook uitgerust met een penetrerende maanradar, een infraroodbeeldspectrometer en een detector voor neutrale atomen die samen met Zweden werd ontwikkeld. De maanrover heeft een aantal interessante bevindingen gedaan aan de verre zijde van de Maan.

De lander is ook uitgerust met wetenschappelijke instrumenten en heeft bijdragen aan ons begrip van de verre zijde van de Maan.

Omdat de verre zijde van de Maan nooit naar de Aarde is gericht stuurde China een verbindingssatelliet in een speciale baan voorbij de Maan. Deze satelliet, Queqiao, regelt de communicatie met de Chang’e 4 en de Aarde.

De volgende maanmissie van China zal vermoedelijk Chang’e 6 zijn. Deze ruimtesonde zal proberen monsters te verzamelen van de verre zijde van de Maan en zal ook Queqiao of een andere satelliet nodig hebben om met de Aarde te kunnen communiceren.

Eerste publicatie: 18 september 2022
Bron: space.com