Astronomisch Nieuws

NASA brengt een 3D-visualisatie van de “Pillars of Creation” uit

Astronomen hebben met behulp van beelden van de Hubble en de Webb Space Telescope een nieuwe 3D-visualistie gemaakt van de Pillars of Creation, drie zuilen van gas en stof in de Arendnevel.

De Pillars of Creation zijn drie zuilen van gas en stof op een afstand van ongeveer 6500 lichtjaar in het sterrenbeeld Serpens – Slang. Ze zijn een fascinerend maar relatief kleine structuur in de Arendnevel – Messier 16. Deze nevel werd in 1745 door de Zwitserse astronoom Jean-Philippe Loys de Chéseaux gevonden.

De Pillars of Creation zijn ongeveer 4 – 5 lichtjaar lang. Messier 16 heeft een doorsnede van ongeveer 55 – 70 lichtjaar.

Ze ontstaan wanneer immense, vers gevormde blauwwitte sterren van spectraalklasse O en B intense ultraviolette straling en stellaire winden afgeven die minder dicht materiaal uit de omgeving wegblazen.

“Door langs en tussen de pilaren te vliegen ervaren kijkers hun 3D-structuur en zien ze hoe ze er anders uitzien in de Hubble-weergave in zichtbaar licht versus de Webb-weergave in infrarood”, aldus Dr. Frank Summers, hoofd visualisatiewetenschapper bij het Space Telescope Science Institute.

“Het contrast helpt hen beter te begrijpen waarom we meer dan één ruimtetelescoop hebben om verschillende aspecten van hetzelfde object te observeren.”

“De vier “Zuilen der Schepping”, voornamelijk gemaakt van koel moleculair waterstof en stof, worden uitgehold door de felle wind en het straffe ultraviolette licht van nabijgelegen hete, jonge sterren.”

“Vingerachtige structuren groter dan het zonnestelsel steken uit de toppen van de pilaren. In deze vingers kunnen embryonale sterren zitten.”

“De hoogste pilaar strekt zich uit over drie lichtjaar, driekwart van de afstand tussen onze Zon en de dichtstbijzijnde ster.”

Een mozaïek van zichtbaar licht (Hubble) en infrarood licht (Webb) van hetzelfde frame uit de Pillars of Creation-visualisatie.
Een mozaïek van zichtbaar licht (Hubble) en infrarood licht (Webb) van hetzelfde frame uit de Pillars of Creation-visualisatie. Credits: Greg Bacon / Ralf Crawford / Joseph DePasquale / Leah Hustak / Christian Nieves / Joseph Olmsted / Alyssa Pagan / Frank Summers, STScI / NASA’s Universe of Learning.

De film neemt bezoekers mee in de 3D-structuren van de Pillars of Creation.

De nieuwe visualisatie helpt kijkers te ervaren hoe twee van ’s werelds krachtigste ruimtetelescopen samenwerken om een complexer en holistischer portret van de zuilen te bieden.

Hubble ziet objecten die in zichtbaar licht gloeien, op duizenden graden. Het infraroodzicht van Webb, dat gevoelig is voor koelere objecten met temperaturen van slechts honderden graden, dringt door verduisterend stof heen om sterren te zien die in de zuilen zijn ingebed.

Door het combineren van de waarnemingen over verschillende golflengtes van licht kunnen astronomen het begrip van het heelal verbreden.

Het gebied van de Pillars of Creation, de Zuilen der Schepping, blijft astronomen nieuwe inzichten bieden die de kennis over het ontstaan van sterren aanscherpen. Met deze nieuwe visualisatie kan nu iedereen dit rijke, boeiende landschap op een nieuwe manier ervaren.

Eerste publicatie: 29 juni 2024
Bron: sci-news. NASA/ESA