NASA geeft nieuwe afbeeldingen en video van de landing op Mars vrij

Een van de zes wielen van de Perseverance rover
Deze afbeelding toont een van de zes wielen van de Perseverance rover. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Tijdens de landing in de Jezero krater op Mars werd alles door camera’s aan boord van de Perseverance gefilmd. NASA heeft die beelden nu samengevoegd tot een kort maar indrukwekkend filmpje van de afdaling door de atmosfeer tot de landing.

Volgens NASA geeft het filmpje heel goed weer hoe lastig het is om een ruimtesonde heelhuids op Mars te laten landen. De Perseverance missie is nog maar net begonnen maar heeft al tot  “iconische” foto’s geleid, aldus NASA in een ronkend persbericht.

 

Eerste panoramafoto gemaakt door Perseverance
Dit panorama is gemaakt op 20 februari 2011 door de twee Navigation Cameras (NavCams) aan boord van de Perseverance. De opname is samengesteld uit zes afzonderlijke opnames. Credit: NASA/JPL-Caltech.

De video begint op ongeveer 230 seconden nadat de ruimtesonde in de bovenste atmosfeer van Mars is gekomen. De snelheid bedraagt dan ongeveer 20.100 kilometer per uur.

De video start met een zwart beeld want de cameralens in het parachutecompartiment is nog steeds bedekt. Binnen een seconde ontvouwt de parachute zich en verandert van een samengedrukt pakje van 46 bij 66 cm in een 21,5 meter grote parachute, de grootste die ooit op Mars is ontvouwen.

De parachute genereert in een hele korte periode enorm veel tegendruk die zowel op de parachute als de rover worden uitgeoefend. Volgens NASA heeft men nu voor het eerst een beeld bij de beruchte “seven minutes of terror” waarmee een ruimtesonde te maken krijgt tijdens een landing op Mars. Vanaf het explosieve uitvouwen van de parachute tot de landingsraketten die stof en puin op laten waaien tijdens de landing.

Op de video is ook het afwerpen van het hitteschild te zien dat de Perseverance beschermde tegen de zinderende temperaturen tijdens de afdaling door de atmosfeer. In het neerwaartse beeld zwaait de rover zachtjes als aan een slinger als de afdalingstrap met de Perseverance er aan bevestigt naar beneden zakt. Als de afdalingstrap wordt losgekoppeld van de parachute en de beschermkap en de acht motoren van de trap worden ontstoken komt het landschap van Mars al snel in beeld. Tachtig seconden en 2130 meter later zien de camera’s hoe de afdalingstrap de rover laat landen. Er dwarrelt stof en kleine rotsblokjes op die misschien al miljarden jaren niet zijn verplaatst.

NASA installeerde het camerasysteem niet alleen om er zelf meer te leren over de afdaling en de landing maar ook om het grote publiek “live” een landing op Mars te laten zien.

De video eindigt als de aluminium wielen van Perseverance contact maken met de grond. Dit gebeurt bij een snelheid van 2,6 kilometer per seconde. Daarna worden met behulp van messen de kabels doorgesneden waarmee de rover aan de afdalingstrap is bevestigd. Deze afdalingstrap klimt daarna naar een grotere hoogte en maakt zich met een voorgeprogrammeerde beweging uit de voeten weg van het gebied waar de rover is geland.

Onderdelen Perseverance gefotografeerd vanuit een baan om Mars
Dit is de eerste afbeelding van de Perseverance rover op Mars die is gemaakt met de HiRISE-camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter. De foto laat de verschillende onderdelen van de missie zien die nodig waren om de rover veilig op de grond te krijgen. De afbeelding werd gemaakt op 21 februari 2021. De afbeelding wijst naar de locaties waar de parachute, het hitteschild, de afdalingstrap, de Perseverance rover en een beschermkap terecht zijn gekomen. Iedere insert toont een gebied van ongeveer 200 meter in doorsnede. De rover bevindt zich in het midden van het patroon dat is ontstaan doordat de afdalingstrap enige tijd stil heeft gehangen boven het oppervlak om de rover te laten zakken. Deze afdalingstrap is na gedane arbeid weggevlogen om op veilige afstand van de rover neer te storten, hierbij ontstond een v-vormig patroon. De onderdelen zijn nu nog goed zichtbaar op het oppervlak maar in de loop van de tijd zal alles bedekt worden met stof. HiRISE blijft de komende tijd de marsrover volgen en het gebeid waar de andere onderdelen liggen fotograferen. Credit: NASA/JPL-Caltech/Universiteit van Arizona.

Het Perseverance-team heeft ook de eerste panoramafoto vrijgegeven van de landingsplaats. Deze foto is gemaakt door de twee NavCams die zich op de mast van de rover bevinden.

Eerste publicatie: 23 februari 2021
Bron: NASA