Ruimtevaartnieuws

NASA selecteert landingsplekken voor Artemis 3 in 2026

De ruimtevaartorganisatie werkt aan de terugkeer van mensen naar het oppervlak van de Maan. Het is voor het eerst in meer dan 50 jaar dat er weer mensen op de Maan zullen rondlopen.

SLS klaar voor lancering Artemis 1
De SLS-raket op het lanceerplatform op Kennedy Space Center in Florida is klaar voor de lancering van Artemis 1. Credit: NASA

NASA gaat terug naar de Maan maar eerst moet het ruimtevaartagentschap besluiten waar te landen. Tijdens een persconferentie die gisteren, 19 augustus 2022, werd gehouden, werden 13 kandidaat-landingsplaatsen in de buurt van de zuidpool van de Maan bekend gemaakt. In een van deze gebieden zal de Artemis 3-missie landen die als doel heeft een man en een vrouw op de maan te zetten.

Ieder gebied is ongeveer 15 bij 15 kilometer groot en ze bevatten allemaal meerdere landingsplekken met een straal van ongeveer 100 meter. Volgens NASA kan ieder gebied gezien worden als een serie parkeergarages waarbij iedere plek een aparte parkeerplaats is voor de lander.

De potentiële landingsplekken voor Artemis 3
Een rendering van de 13 kandidaat-landingsplekken in de buurt van de zuidpool van de Maan voor Artemis 3 Credit: NASA

De geselecteerde gebieden zijn: Faustini Rim A, Peak Near Shackleton, Connecting Ridge, Connecting Ridge Extension, twee gebieden aan de rand van de Gerlache krater, de Gerlache-Kocher Massif, Haworth, Malapert Massif, Leibnitz Beta Plateau, twee gebieden aan de rand van de Nobile krater en  Amundsen Rim.

NASA heeft deze gebieden geselecteerd aan de hand van gegevens van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) die in 2009 werd gelanceerd en nog steeds actief is vanuit een baan om de Maan. LRO heeft de poolgebieden van de Maan in kaart gebracht en de ruimtesonde speelde een belangrijke rol bij het bepalen waar NASA kan landen tijdens toekomstige maanmissies.

Artemis 3 gaat landen op de zuidpool van de Maan. Dit is een interessant gebied omdat er mogelijk water in de permanent beschaduwde gebieden voorkomt. Water op de Maan wordt gezien als een belangrijk voordeel voor toekomstige verkenning van de ruimte. Het is een belangrijke lokale grondstof die een langdurig verblijf op de Maan mogelijk kan maken.

De zuidpool van de Maan heeft gebieden waar het permanent donker is en andere gebieden die constant door de zon worden beschenen. De verhoudingen tussen licht en donker variëren over kleine afstanden van slechts enkele kilometers. Gebieden met meer dan gemiddelde hoeveelheden licht bieden mogelijkheden om systemen te ontwerpen die licht gebruiken voor het opwekken van energie en warmte. Daarentegen bieden de permanent beschaduwde gebieden mogelijkheden voor water en andere vluchtige verbindingen die hierin zijn gevangen. Volgens NASA heeft de zuidpool dus bepaalde voordelen maar er zijn ook een heleboel technische zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij de selectie van de landingsplek.

De landingsplekken van de Apollo’s bevonden zich meer centraler aan de nabije zijde van de Maan maar nu gaat NASA heel ergens anders heen, naar een heel ander en geologisch gezien veel ouder gebied. NASA formeerde daarom een breed opgezet team dat tientallen jaren aan gegevens bestudeerde om de toegankelijkheid van landingsplekken op de zuidpool te evalueren waarbij er gekeken werd naar een veilige landing, gemak van communicatie en goede lichtomstandigheden. Het team keek ook naar de mogelijkheden van de Space Launch System-raket van de NASA, de Orion ruimtecapsule en het HLS (Human Landing System) van SpaceX. Na twee jaar van beraadslagen selecteerde het team 13 landingsgebieden die zich in de buurt van de zuidpool bevinden.

NASA werkt, als de lanceerdatum van Artemis 3 dichterbij komt, aan het inengen van deze lijst. Momenteel staat die missie niet voor 2026 gepland. Sommige landingsplekken zijn alleen bereikbaar bij specifieke lanceervensters. Het hebben van meerdere opties zorgt dus voor veel meer flexibiliteit bij de keuze van de lanceerdatum van Artemis 3.

De SLS-raket van NASA staat momenteel al op zijn lanceerplatform op het Kennedy Space Center in Florida. De raket is klaar voor de lancering van de onbemande Artemis 1-missie. Deze missie staat gepland om op 29 augustus 2022 te worden gelanceerd met een mogelijke uitwijking naar 2 september en 5 september.

Artemis 2 staat momenteel voor eind 2024 gepland. Dit zal een bemande missie zijn die naar de Maan reist maar er niet zal landen. Die taak ligt bij Artemis 3 die op zijn vroegst in 2026 gelanceerd zal worden. Tijdens die missie wil NASA een man en een vrouw naar de zuidpool van de Maan brengen.

Anders dan Apollo wil het Artemisprogramma geen mensen voor een korte periode naar de Maan brengen. het doel is om een permanente aanwezigheid op en om de Maan te bewerkstelligen. Dit zou een uitvalsbasis kunnen worden voor een meer ambitieus project om de eerste mensen naar Mars te sturen.

Eerste publicatie: 20 augustus 2022
Bron: NASA