Ruimtevaartnieuws

NASA vangt teken van leven op van Voyager 2

De legendarische ruimtesonde viel twee weken geleden stil als gevolg van een vermoedelijk foutief commando van NASA.

Voyager
Artist impression van de Voyager. Credit: NASA/JPL

De Voyager 2 ruimtesonde van de NASA, die momenteel ruim 19,9 miljard kilometer van de Aarde is verwijderd, heeft naar huis gebeld en daarmee duidelijk gemaakt aan de vluchtleiding dat de recente geruchten over zijn aanstaande dood zwaar overdreven zijn. De lopende communicatieproblemen zijn hiermee echter niet opgelost.

In een missie-update die eerder vandaag werd getweet kondigde JPL aan dat het Deep Space Network een carrier-signaal van Voyager 2 heeft opgevangen, wat bevestigd dat de 46-jarige ruimtesonde in goede gezondheid verkeerd. NASA’s DSN bestaat uit een wereldwijd netwerk van grote antennes en communicatiefaciliteiten die onder andere interplanetaire ruimtevaartuigen ondersteunen. Ontvangst van dit “hartslag”-signaal, zoals het ook wordt genoemd, is een enorme opluchting en een positief teken, maar Voyager 2 is er nog niet mee uit de interstellaire problemen.

Het probleem begon twee weken geleden toen NASA mogelijk een verkeerd commando naar de ruimtesonde had gestuurd waardoor de antenne van Voyager 2 twee graden van de Aarde afwees. De sonde verstuurt nog steeds gegevens maar die signalen bereiken de Aarde niet en worden niet langer ontvangen. Bijgevolg ontvangt de ruimtesonde ook geen opdrachten van de vluchtleiding. Signalen doen er ongeveer 18,5 uur over om de Voyager op deze afstand te bereiken.

De vluchtleiding gaat nu proberen om de antenne van Voyager 2 dusdanig te heroriënteren dat deze weer correct naar de aarde wijst. JPL-controllers zijn van plan om deze commando’s “meerdere keren” te verzenden. Mochten deze pogingen mislukken dan zal NASA tot 15 oktober moeten wachten op een autonome systeem-reset, wat de sonde meerdere keren per jaar doet om zijn antenne in de juiste positie te houden.

Voyager 2 werd op 20 augustus 1977 door de NASA gelanceerd en verkende de planeten van het buitenste zonnestelsel in een voor die tijd ongekend detail. De sonde is bekend van zijn Grand Tour langs de vier reuzenplaneten – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – die onschatbare gegevens en afbeeldingen van hun atmosferen, manen en magnetosferen bieden. Tot dit laatste communicatieprobleem bleef Voyager 2 gegevens naar de Aarde sturen terwijl de sonde zich steeds dieper in de interstellaire ruimte waagde en veel verder opereerde dan zijn oorspronkelijke missieparameters.

Zijn tweeling, Voyager 1, werd op 5 september 1977 gelanceerd en maakte scheervluchten langs Jupiter en Saturnus en is momenteel het verst verwijderde door mensen gemaakte object. Ook Voyager 1 stuurt nog steeds gegevens terug naar de Aarde. De verwachting is dat beide ruimtesondes nog verschillende jaren blijven functioneren dus hopelijk kan NASA de huidige problemen met de Voyager 2 oplossen.

Eerste publicatie: 2 augustus 2023
Bron: NASA/JPL