Ruimtevaartnieuws

NASA verliest contact met de Ingenuity Mars helikopter

NASA heeft het contact verloren met de Ingenuity Mars helikopter. Dit gebeurde op donderdag 18 januari tijdens de 72ste vlucht op de rode planeet.

close-up van een drone met vier rotoren.
De Ingenuity-helikopter, afgebeeld op Mars door de Perseverance-rover op 2 augustus 2023. Credit: NASA/JPL-Caltech

“Gegevens die Ingenuity tijdens de vlucht naar de Perseverance rover heeft gestuurd (die dient als een verbindingsstation tussen de helikopter en de Aarde), geven aan dat deze met succes naar de toegewezen maximale hoogte van 12 meter is geklommen”, schreven NASA-functionarissen vrijdag 19 januari in een update.

“Tijdens de geplande afdaling werd de communicatie tussen de helikopter en de rover vroegtijdig beëindigd, vóór de landing”, voegde NASA eraan toe. “Het Ingenuity-team analyseert de beschikbare gegevens en overweegt de volgende stappen om de communicatie met de helikopter te herstellen.”

Ingenuity en Perseverance landden in februari 2021 samen op de bodem van de 45 kilometer brede Jezero-krater, die miljarden jaren geleden een groot meer en een rivierdelta herbergde.

Perseverance is op zoek naar bewijs van het vroegere leven op Mars en verzamelt monsters voor toekomstige terugkeer naar de Aarde. Ingenuity fungeert als verkenner van de rover, op een uitgebreide missie die NASA heeft toegekend nadat de kleine helikopter in het voorjaar van 2021 zijn oorspronkelijke technologiedemonstratiecampagne van vijf vluchten had afgerond.

Het is misschien tijd voor Perseverance om iets terug te doen en zijn kleine robotneefje te helpen.

“Perseverance bevindt zich momenteel buiten het gezichtsveld van Ingenuity maar het team zou kunnen overwegen dichterbij te rijden voor een visuele inspectie zei NASA op X.

luchtfoto van de roodachtige grond van Mars, met blauwe pictogrammen die de locaties van NASA's volhardingsrover en vindingrijkheidshelikopter aangeven.
De posities van NASA’s Perseverance-rover (rechts) en Ingenuity-helikopter op Mars op 19 januari 2024. Credit: NASA/JPL-Caltech

Volgens het vluchtlogboek van de missie is Ingenuity ruim 128 minuten in de lucht gebleven en heeft tijdens zijn 72 Marsvluchten in totaal 17,7 kilometer afgelegd.

Het is op dit moment onduidelijk of deze cijfers zullen blijven stijgen. We zullen moeten afwachten of de begeleiders van Ingenuity weer in contact kunnen komen met de baanbrekende helikopter, het eerste apparaat dat ooit de hemel van een wereld voorbij de Aarde heeft verkend.

Eerste publicatie: 20 januari 2024
Bron: space.com/NASA