Ruimtevaartnieuws

NASA wil ideeën om de Hubble in een hogere baan te brengen

NASA en SpaceX voeren een haalbaarheidsstudie van zes maanden uit om te beoordelen of een Dragon-missie de baan van de Hubble Space Telescope veilig kan versterken en misschien ook anderszins kan servicen.

Hubble en een Dragon ruimtevaartuig van SpaceX
Een onderzoek van SpaceX om privé-ruimtevaartuigen te gebruiken om de Hubble Space Telescope een boost te geven wordt ondersteund door NASA. Credit: NASA/SpaceX

NASA onderzoekt de mogelijkheid om een privé-ruimtesonde te gebruiken om de Hubble Space Telescope naar een hogere baan om de Aarde te brengen. Hierdoor kan de belangrijke ruimtetelescoop een nieuw leven worden ingeblazen.

Op 22 december 2022 heeft de ruimtevaartorganisatie een verzoek tot informatie ingediend met betrekking tot een niet-exclusieve SpaceX-studie die suggereerde hoe de Hubble Space Telescope in een hogere baan zou kunnen worden geduwd.

Het verzoek om informatie van de NASA, dat hier is te lezen, komt terwijl het de toekomst van de ruimtetelescoop blijft overwegen en blijft openstaan tot 24 januari 2023.

Sinds de lancering van de Hubble in 1990 is de baan van de ruimtetelescoop op 540 kilometer boven de Aarde aan het afnemen. Door hem opnieuw naar een baan te brengen die zowel hoger als stabieler is kan de levensduur van de Hubble met jaren worden verlengd waardoor het punt waarop NASA de telescoop moet verlaten of weggooien, kan worden vertraagd.

Er zijn vijf spaceshuttle-missies uitgevoerd naar de Hubble en NASA heeft die steeds gebruikt om de Hubble een boost te geven. De laatste shuttlemissie naar Hubble vloog in 2009. In 2011 werd de spaceshuttle-vloot van de NASA gepensioneerd.

Het idee om Hubble zonder kosten voor de overheid naar een hogere baan te brengen met behulp van een Dragon-ruimtevaartuig werd voor het eerst ontwikkeld tussen SpaceX en Polaris Program, een privéprogramma van ruimtemissies met SpaceX’s Dragon- en Starship-vaartuigen, gefinancierd door de miljardair Jared Isaacman. De niet-gefinancierde overeenkomst tussen SpaceX en NASA om de haalbaarheid van het opnieuw opstarten van Hubble te onderzoeken werd vervolgens in september 2022 ondertekend.

De SpaceX-studie was bedoeld om NASA, dat momenteel geen plannen heeft om een nieuwe Hubble servicemissie uit te voeren of te financieren, te helpen de commerciële mogelijkheid van een dergelijke missie te bepalen. De SpaceX-studie was ook bedoeld om de technische uitdagingen van een dergelijke onderhoudsinspanning in kaart te brengen.

Het feit dat de studie niet-exclusief is betekent dat andere bedrijven vrij zijn om hun eigen Hubble onderhoudsstudies voor te stellen op basis van het gebruik van verschillende raketten of ruimtevaartuigen.

Deze studies zullen gegevens verzamelen van Hubble zelf en van de Dragon capsule van SpaceX om de mogelijkheid te beoordelen van een veilige ontmoeting en koppeling met de ruimtetelescoop voordat deze naar een hogere stabiele baan wordt gerangeerd. De onderzoeken zullen naar verwachting 6 maanden in beslag nemen.

De operatie om Hubble een boost te geven zou aantonen hoe oudere satellieten en ruimtevaartuigen een langere levensduur kunnen krijgen, vooral die in banen nabij de Aarde, zoals de ruimtetelescoop.

Eerste publicatie: 2 januari 2023
Bron: NASA, space.com