Ruimtevaart

NASA zet immens foto-archief van de Apollo-missies on-line

Apollo 15
Apollo 15

Misschien denk je dat je alle foto’s van de maanlandingen al een keer hebt gezien maar deze foto’s heb je zeer zeker nog nooit gezien.

De astronauten zijn naar de Maan gereisd en fotografeerden alles met Hasselblad-camera’s. Deze camera’s waren van zeer hoge kwaliteit. Alle foto’s die de astronauten hebben gemaakt tijdens alle reizen naar de Maan zijn nu opnieuw, op zeer hoge resolutie ingescand.

Het zijn niet alleen foto’s van het maanlandschap maar ook foto’s van de reis er naar toe en de reis terug naar de Aarde. Niet alleen de mooiste foto’s zijn gedigitaliseerd maar alle filmrollen. Dit levert dus af en toe een wazige foto maar daarnaast ook foto’s van het alledaagse leven van de astronauten aan boord van de Apollo’s.

Als je door de foto’s scrolt krijg je soms het idee dat je iemands vakantie aan het bekijken bent in plaats van één van de grootste technologische prestaties uit die tijd.

Volgens de projectleider Kipp Teague omvat de collectie iedere afzonderlijke foto die gemakt is op de maan, de reis er naar toe en de reis terug naar de Aarde. De projectgroep heeft alle scans van de originele NASA scans geüpload neer Flickr ingedeeld per missie.

Het Apollo Archive op Flickr is hier te bezoeken daarnaast is er een facebookpagina van het Apollo Archive. Op de site van The Apollo Archive is nog meer informatie te vinden.

Bron: diverse persberichten 2 oktober 2015