Ruimtevaartnieuws

NASA’s CAPSTONE bereikt definitieve baan om de Maan

De kleine CAPSTONE-ruimtesonde van de NASA heeft zich in zijn definitieve baan om de Maan gevestigd en begint nu aan het operationele deel van zijn baanbrekende missie.

artist impressie CAPSTONE
De CAPSTONE ruimtesonde van de NASA bereikte op 13 november 2022 zijn definitieve baan om de Maan. Credit: NASA/ Daniel Rutter

CAPSTONE, ongeveer zo groot als een magnetron, arriveerde op 13 november bij de Maan en werd de eerste cubesat ooit die dit deed. De ruimtesonde ontbrandde twee keer zijn stuwraketten om zijn baan te verfijnen en is nu begonnen aan zijn zes maanden durende missie om de Maan. Dit maakte NASA afgelopen maandag, 21 november 2022, bekend.

Die missie draait om het valideren van de veronderstelde stabiliteit van een bijna rechtlijnige halo-baan om de Maan. Dit is een zeer elliptische baan die ook gebruikt zal gaan worden door Gateway, het kleine ruimtestation dat NASA van plan is te bouwen als onderdeel van het Artemisprogramma.

Volgens NASA stellen missies zoals CAPSTONE hen in staat om risico’s voor toekomstige ruimtevaartuigen te verminderen waardoor ze de kans krijgen om kennis te testen en technologieën te demonstreren die in de toekomst gebruikt kunnen worden.

CAPSTONE zal ook twee nieuwe technologieën testen die toekomstige maansondes kunnen helpen hun posities in de ruimte onafhankelijker te bepalen. De ene is een atoomklok op chipschaal en de andere is navigatiesoftware die ontwikkeld is door Advanced Space. Dit bedrijf is ook de eigenaar van CAPSTONE en voert de missie voor NASA uit.

CAPSTONE (een afkorting voor Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) werd op 28 juni gelanceerd met behulp van een Elektron-raket van Rocket Lab.

De lancering stuurde CAPSTONE op een omslachtige, zeer zuinige reis naar de Maan die niet helemaal soepel verliep.

Op 4 juli bijvoorbeeld verloor CAPSTONE bijna het contact met de vluchtleiding. Dit was kort nadat de cubesat zich had losgemaakt van de Photon-trap van Rocket Lab. Tijdens een koerscorrectie op 8 september begon de maansonde ook te tuimelen waardoor de cubesat in een veilige modus terecht kwam.

Maar al die problemen werden door de vluchtleiding opgelost waardoor CAPSTONE uiteindelijk toch zijn bestemming bereikte en aan zijn opdracht kon beginnen.

Eerste publicatie: 23 november 2022
Bron: space.com