Ruimtevaartnieuws

NASA’s Mars Helikopter ziet brokstukken van de landing van Perseverance

Tijdens een vlucht op 19 april 2022 maakte de Ingenuity helikopter van de NASA een foto van de vernielde backshell en parachute die hielpen bij de landing van de Perseverance rover in februari 2021.

brokstukken Perseverance op Mars
Ingenuity maakte een luchtfoto van de hardware waarmee de Perseverance rover veilig kon landen op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

De missie van de Perseverance rover is om bewijs te vinden dat er ooit microbiologisch leven op de rode planeet heeft bestaan. De nagelbijtende landing vorig jaar omvatte een backshell, die hielp om de kostbare uitrusting te beschermen tijdens de intrede-, afdalings- en landingsfasen. Tijdens de landingsreeks werden de backshell en parachute losgelaten en sloegen tegen de grond, waarna ze grotendeels werden vergeten. Dat wil zeggen, tot eerder deze maand, toen de Ingenuity helikopter ze van bovenaf in beeld bracht. De achterkant, ooit een gladde witte koepel, is nu een gescheurde en vuile puinhoop van verfrommeld metaal.

NASA zei in een persbericht van 27 april 2022 dat ingenieurs die aan het Mars sample Return-programma werken om beelden van de componenten hadden verzocht vanuit een luchtperspectief om zo informatie te verzamelen over hun prestaties tijdens binnenkomen, afdalen en landen van de rover.

Hoewel het gewoon bedoeld was als een technologiedemonstratie en niet essentieel voor de algehele Perseverance-missie, heeft de Ingenuity helikopter echt de schijnwerpers gestolen met zijn gedurfde vluchten door de ijle atmosfeer van mars. De helikopter is een klein ding, met een chassis van 1,8 kilogram en een spanwijdte van 1,2 meter. De eerste vlucht bereikte een hoogte van 3 meter en het de eerste gecontroleerde, gemotoriseerde vlucht op een andere planeet. Sindsdien heeft Ingenuity 27 vluchten gemaakt over een totale afstand van meer dan 6,5 kilometer.

Het is de laatste tijd erg druk geworden op Mars. Naast Perseverance zijn de InSight lander en de Curiosity rover van de NASA op Mars. Ook de Chinese Zhurong rover voert nog steeds onderzoek uit op de rode planeet. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Russische Roscosmos zouden later dit jaar de Rosalind Franklin rover naar Mars lanceren maar gezien de toestand in Oekraïne heeft Europa de samenwerking van Rusland voor onbepaalde tijd opgeschort. De Rosalind Franklin rover staat voorlopig in de opslag in Italië totdat er nieuwe plannen bekend zijn.

Eerste publicatie: 29 april 2022
Bron: NASA