Astronomisch Nieuws

New Horizons op weg naar Ultima Thule

Ultima Thule - 2014 MU69
Artist impression van de New Horizons die 2014 MU69 nadert op 1 januari 2019. Het object bevindt zich op een afstand van ongeveer 1,6 miljard kilometer voorbij Pluto. Waarnemingen vanaf de Aarde wijzen r op dat het mogelijk een dubbelobject is. Afbeelding via NASA/ Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/ SwRI/ Steve Gribben.

De New Horizons ruimtesonde van de NASA maakte in 2015 een scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto. Met input van het publiek heeft het missieteam nu een bijnaam gegeven aan het object waar de New Horizons nu op weg naar toe is: Ultima Thule.

New Horizons medio maart 2018
Deze afbeelding toont de huidige positie van de New Horizons langs de volledige baan naar 2014 MU69 toe. Het groene gedeelte toont de weg die de New Horizons al heeft afgelegd sinds de lancering. Het rode gedeelte moet nog worden afgelegd door de New Horizons. Afbeelding via Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.

Ongeveer 115.000 mensen dienden ongeveer 34.000 mogelijke bijnamen in voor het verre object 2014 MU69, het reisdoel van de New Horizons die in juli 2015 een zeer succesvolle scheervlucht langs Pluto maakte. Op 15 maart 2018 kondigde het New Horizons missieteam aan dat ze het object de bijnaam Ultima Thule hebben gegeven. Als alles volgens planning verloopt dan zal de New Horizons op 1 januari 2019 zijn kortste nadering tot Ultima Thule hebben.

Ultima Thule wordt door het missie team omschreven als de meest primitieve wereld die ooit door een ruimtesonde wordt waargenomen en het is daarnaast ook nog eens de verst verwijderde ontmoeting met een object in de ruimte in de geschiedenis van de ruimtevaart.

Het missie team verklaart hun keuze voor de naam als volgt: Thule was in de middeleeuwse literatuur en cartografie een mythisch, ver noordelijk gelegen eiland. Ultima Thule betekent “voorbij Thule”, voorbij de grenzen van de bekende wereld. De naam symboliseert de verkenning van de verre Kuipergordel en de Kuipergordelobjecten door de New Horizons. Iets dat nooit eerder is gedaan.

Volgens Alan Ster, hoofd van de New Horizons-missie is MU69 voor de mensheid de volgende Ultima Thule. Onze ruimtesonde gaat voorbij de grenzen van de bekende werelden op zoek naar nieuwe uitdagingen. Om het het de verst verwijderde verkenning van een object in de ruimte is in de geschiedenis van de ruimtevaart wil hij de naam afkorten tot Ultima en daarmee de ultieme verkenning van de NASA en zijn team symboliseren.

De campagne om MU69 een bijnaam te geven werd in november 2017 gestart. De campagne werd uitgevoerd door het SETI Institute en geleid door mark Showalter die ook lid is van het New Horizonsteam. De campagne werd op 6 december 2017 afgesloten en toen waren er 34.000 namen ingediend waaruit de commissie er 37 selecteerde om op te stemmen. Onder de 237 namen waren 8 namen die door het New Horizonsteam waren ingediend en 29 namen die door het publiek waren genomineerd.

Onder het door het publiek ingediende namen bevonden zich onder andere Abeona, Pharos, Pangu, Rubicon, Olympus, Pinnacle en Tiramisu. Ongeveer 40 leden uit het publiek hadden de naam Ultima Thule ingediend en het was daarmee ook een naam die hoog op de lijst stond. Showalter zegt blij te zijn met deze interessante en inspirerende bijnaam.

Na de scheervlucht zullen de NASA en het New Horizonsteam een formele naam indienen bij de Internationale Astronomische Unie. Die definitieve naam voor 2014 MU69 zal afhangen van of et een enkelvoudig object is, een dubbel object of misschien zelfs uit nog meer verschillende objecten bestaat.

Meer leren over de new Horizons-missie kan via deze link en deze link (extern)

 

 

Eerste publicatie: 18 maart 2018
Bron: diverse persberichten, NASA, Earthsky