Raketten

New Shepard – de raket van Blue Origin

lancering New Shepard 14
lancering van de New Shepard NS14 op 14 januari 2021. Credit: Blue Origin

New Shepard is de herbruikbare raket van Blue Origin die gebruikt wordt voor sub-orbitale vluchten.

De New Shepard is een raket die wordt gemaakt door Blue Origin en die wordt gebruikt voor ruimtetoerisme. De raket is ontworpen om passagiers in een capsule naar de sub-orbitale ruimte te brengen. de capsule is uitgerust met 6 grote ramen, voor iedere passagier eentje.

De New Shepard is herbruikbaar en er zijn per juni 2021 15 onbemande testlanceringen mee uitgevoerd. In november 2015 was het de eerste herbruikbare raket die een zachte landing maakte. Dit was verschillende weken voor dat SpaceX een Falcon 9 met succes liet landen.

Blue Origin is opgericht door Jeff Bezos die zijn fortuin verdiende met Amazon. Bezos is ook de eigenaar van de krant de Washington Post. Hij wordt al verschillende jaren als de rijkste man ter wereld beschouwd met een geschat vermogen van momenteel meer dan 200 miljard dollar.

Specificaties raket

  • Hoogte: 18 meter
  • Rakettrappen: 1 (vloeibaar waterstof en vloeibaar zuurstof)
  • Maximale hoogte: ± 93,6 kilometer
  • Capaciteit: 6 passagiers
  • Volume: 15 m3

De eerste bemande lancering staat gepland voor vandaag, 20 juli 2021. Het is dan 52 jaar geleden dat de eerste mens op de Maan landde. Bezos zal zelf meegaan op de eerste vlucht, samen met 3 andere passagiers.

De New Shepard wordt verticaal gelanceerd en na 2,5 minuut wordt de hoofdmotor uitgezet en wordt de capsule van de raket gescheiden. Tijdens de 11 minuten durende vlucht zijn de passagiers ongeveer 1 minuut gewichtsloos. Ze bereiken een maximale hoogte van ongeveer 93,6 kilometer, hoog genoeg om de kromming va de Aarde te kunnen zien. De ruimtesonde blijft een paar minuten in de ruimte alvorens terug te keren in de atmosfeer en met behulp van een autonoom aandrijfsysteem verticaal te landen.

De New Shepard is vernoemd naar de Mercury-astronaut Alan Shepard van de NASA. Hij was in 1961 de eerste Amerikaan in de ruimte en ook hij maakte een sub-orbitale vlucht. De passagiers aan boord van de New Shepard hebben echter meer dan 10 keer meer ruimte in de capsule dat Shepard had in zijn Freedom 7.

Er kunnen maximaal 6 passagiers mee en die hebben in de capsule voldoende ruimte om allemaal vrij rond te zweven. De grote ramen bieden een goede blik op de Aarde.

Naast passagiers kan de New Shepard ook gestandaardiseerde experimenten tot 23 kilogram meenemen met opties voor grotere op verzoek van de klanten.

Interieur New Shepard capsule
Het interieur van de New Shepard capsule. Credit: Blue Origin.

Belangrijke mijlpalen

Testvluchten

Voor de eerste vluchten naar de ruimte lanceerde Blue Origin verschillende prototypes. De eerste testvlucht vond plaats n november 2006 en de eerste verticale landing, die plaatsvond na een korte vlucht, vond begin 2011 plaats. In augustus 2011 crashte een tweede testtoestel als gevolg van instabiliteiten tijdens de vlucht.

In het kader van de eerste fase van het Commercial Crew Development programma van de NASA kreeg Blue Origin 3,7 miljoen dollar. Dit geld werd gebruikt voor een systeem om de lancering af te breken en het ontwikkelen van composiet drukvaten. Na enkele andere commerciële bemanningsfases selecteerde NASA in 2014 uiteindelijk de Dragon van SpaceX en de CST-100 va Boeing om astronauten naar de ruimte te brengen.

New Shepard 1

Gedurende de jaren werd de New Shepard raket verschillende keren aangepast. De eerste vlucht van de New Shepard vond plaats op 29 april 2005. De vlucht was een succes maar de raket verloor druk in het hydraulische systeem en slaagde er niet in te landen. De capsule zelf maakte wel een veilige landing.

New Shepard 2

De volgende versie van de raket, de New Shepard 2, was de eerste die 23 23 november 2015 een zachte landing wist te maken. Ook de capsule maakte een zachte landing. De raket werd op 22 januari 2016 met succes voor de tweede keer gebruikt. Ook op 2 april, 19 juni en 5 oktober 2016 werden hergebruikte raketten gebruikt. De laatste vlucht van de New Shepard 2 in oktober 2016 was een test voor de capsule. Men verwachtte niet dat de raket deze test zou overleven maar die deed dit wel. De raket werd met pensioen gestuurd.

New Shepard 3

De New Shepard 3 debuteerde op 12 december 2017 met een herbruikbare raket, een capsule en een dummy die Luke Skywalker was gedoopt. Het was de eerste keer dat de New Shepard raket onder een niet-experimentele vergunning van de Amerikaanse Federal Aviation Administration werd gelanceerd. Dit maakte het mogelijk dat Blue Origin verschillende betalende experimenten kon meenemen tijdens de vlucht.

New Shepard 4

De New Shepard 4 raket, RSS First Step gedoopt, was de eerste die ontworpen was om passagiers te vervoeren. De raket werd op 14 januari 2021 voor het eerst gelanceerd en maakte op 14 april 2021 zijn tweede vlucht. Tijdens die tweede vlucht oefenden werknemers van Blue Origin de in- en uitstapprocedures alhoewel ze de capsule voor de vlucht hadden verlaten.

Eerste publicatie: 20 juli 2021
Bron: Blue Origin/space.com