Raketten

New Shepard – raket voor de ruimtetoerist

Lancering van de New Shepard
Eerste lancering van de New Shepard in november 2015 vanaf de lanceerbasis van Blue Origin in het westen van de Amerikaanse staat Texas. De capsule bereikte een hoogte van 95 kilometer. Credit: Blue Origin Photo

De New Shepard is een raket die door Blue Origin wordt ontwikkeld en die is bedoeld voor het ruimtetoerisme. De raket moet passagiers naar de suborbitale ruimte brengen. De passagierscapsule is uitgerust met 6 grote waarneemvensters. De New Shepard is volledig herbruikbaar en er zijn tot nu toe (april 2018) 7 testvluchten mee gemaakt. In november 2015 was het de eerste herbruikbare raket die een zachte landing maakte op de grond. Dit was weken voordat de meer bekendere Falcon 9 van SpaceX hetzelfde presteerde.

Blue Origin is opgericht door Jeff Bezos die zijn geld heeft verdiend met Amazon. Bezos is ook de eigenaar van de Washington Post. In maart 2018 werd hij door het tijdschrift Forbes uitgeroepen tot de rijkste persoon ter wereld. Bezos heeft een geschat vermogen van 112 miljard dollar.

Specificaties van de raket en de capsule

  • Hoogte: 18 meter
  • Trappen: 1 (brandstof bestaat uit vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof)
  • Vrachtcapaciteit: niet bekend
  • Maximale hoogte: ongeveer 93.573 meter
  • Bemanning: maximaal 6 personen
  • Volume: 15 m3

Blue Origin zal niet voor het einde van het jaar passagiers de ruimte in brengen. Als dat gaat gebeuren dan zal de New Shepard verticaal worden gelanceerd en dan wordt na 2.5 minuut de hoofdmotor uitgeschakeld.

De capsule zal dan worden gescheiden van de raket. De vlucht zal in totaal 11 minuten duren waarvan de passagiers dan 4 minuten volledige gewichtsloosheid kunnen ervaren. De capsule bereikt een hoogte van maximaal 93.573 meter en de passagiers zullen de kromming van de Aarde kunnen zien. Na een paar minuten in de ruimte keert de New Shepard terug op Aarde en zal dan ook weer verticaal landen.

New Shepard is vernoemd naar de Amerikaanse astronaut Alan Shepard die in 1961 als eerste Amerikaan in de ruimte vloog. De passagiers aan boord van de New Shepard zullen wel aanmerkelijk meer ruimte hebben dan Shepard had in zijn Freedom 7 capsule. Er kunnen maximaal 6 personen per keer mee de ruimte in en het binnenste van de New Shepard is groot genoeg zodat iedereen vrijelijk rond kan zweven. De grote ramen zullen een mooi uitzicht geven op de Aarde.

Naast passagiers kunnen er gestandaardiseerde experimenten tot maximaal 23 kilogram worden meegenomen.

Belangrijke mijlpalen

Blue Origin heeft inmiddels verschillende prototype gelanceerd. De eerste testvlucht werd in november 2006 uitgevoerd en de eerste verticale landing vond plaats begin 2011. Een tweede testtoestel verongelukte in augustus 2011.

Blue Origin kreeg in 2010 3.7 miljard dollar van de NASA. Dit geld was bedoeld voor o.a. de ontwikkeling van drukcapsules. Uiteindelijk selecteerde NASA de Dragon van SpaceX en de CST-100 van Boeing om in de toekomt astronauten naar de ruimte te brengen. Blue Origin heeft ook een voorstel ingediend bij de NASA om de New Shepard in te zetten voor research doeleinden.

New Shepard 1

De New Shepard raket heeft in de loop der jaren verschillende wijzigingen ondergaan. De eerste vlucht van de new Shepard 1 vond plaats op 29 april 2015. De vlucht was een succes maar de landing mislukte door drukverliezen in het hydraulische systeem. De capsule maakte wel een zachte landing.

New Shepard 2

De new Shepard 2 was een nieuwere versie van de raket. Deze versie maakte op 23 november 2015 de eerste succesvolle landing ter wereld. Ook de capsule landde veilig op Aarde. De raket werd op 22 januari 2016 opnieuw gebruikt. Later in het jaar werden de gebruikte raketten nogmaals op 2 april, 19 juni en 5 oktober gebruikt. In oktober 2016 maakte de New Shepard 2 zijn laatste vlucht.

New Shepard 3

Op 12 december 2017 werd voor het eerst gebruik gemaakt van de New Shepard 3. Het was de eerste vlucht die als niet-experimenteel werd uitgevoerd. Hierdoor konden er ook verschillende betaalde experimenten meegenomen worden tijdens de vlucht.

 

Eerste publicatie: 19 mei 2018
Bron: Blue Origin: New Shepard, space.com