Astronomisch Nieuws

Niet Venus maar Mercurius is de meest nabije planeet tot de Aarde

Mercurius in valse kleuren.
Valse kleuren opname van Mercurius. De blauw gekleurde delen zijn rijk aan koolstof. Credit: NASA/JHUAPL

Wat is de meest nabije planeet tot de Aarde? Het antwoord dat de meeste mensen zullen geven is Venus. Maar, volgens een nieuwe rekenmethode is dat eigenlijk Mercurius!

De meest nabije planeet

Ofschoon Venus de planeet is die tijdens zijn rondje om de Zon het dichtste bij de Aarde komt blijft Mercurius de langste tijd het dichtste bij de Aarde. De uitleg werd op 12 maart in het tijdschrift Physics Today gepubliceerd .

Het artikel is geschreven door Tom Stockman van de Universiteit van Alabama, Gabriel Monroe van het U.S. Army’s Engineer Research and Development Center en Samuel Cordner van de NASA. Zoals zij het uitdrukken: “”Door een fenomeen van achteloosheid, dubbelzinnigheid of groepsdenken hebben wetenschapsvernieuwers informatie verspreid op basis van een onjuiste veronderstelling over de gemiddelde afstand tussen planeten””.

Nieuwe rekenmethode

Als mensen de afstand tussen twee planeten berekenen dan trekken ze meestal de gemiddelde afstand van de planeten tot de Zon van elkaar af. Maar dat betekent dat ze alleen de afstand berekenen op het moment dat die twee planeten het dichtste bij elkaar staan. Maar een gedeelte van de tijd bevindt Venus zich aan de andere kant van de Zon en dit komt omdat de twee planeten met een verschillende snelheid bewegen.

In het artikel gebruiken de onderzoekers een nieuwe methode om de afstand tussen planeten te berekenen. Ze noemen die de cirkel-punt methode. Deze methode middelt de afstand tussen een aantal punten in de baan van iedere planeet waarmee rekening wordt gehouden met de factor tijd.

Als je op die manier gaat rekenen dan bevindt Mercurius zich het grootste deel van de tijd het dichtste bij de Aarde. Maar dat is nog niet alles. Mercurius is dan voor alle planeten in ons zonnestelsel de meest nabije planeet. De onderzoekers hebben hun bevindingen gecontroleerd door over een periode van 10.000 jaar gedurende iedere 24 uur de posities van alle planeten te plotten.

Knuppel in het hoenderhok

Het zal niet verwonderlijk zijn dat lang niet iedereen deze nieuwe definitie over de meest nabije planeet accepteert.

Stel je woont in een huis en de mensen die naast je wonen zijn gedurende enkele maanden per jaar ergens anders. Je woont in Geleen maar je buren overwinteren in Spanje. Dan zijn tijdens de wintermaanden de buren een huis verder de mensen die het dichtste bij je wonen. Maar toch zullen de meeste mensen zeggen dat de meest nabije buren de mensen zijn die de rest van het jaar direct naast je wonen. Het is dus een hele interessante manier om “meest nabij” opnieuw te definiëren maar niet erg diepgaand, aldus Steven Beckwith. Hij is directeur van het Space Science Laboratory en professor in de astronomie aan de universiteit van Berkeley in Californië.

 

Eerste publicatie: 17 maart 2019
Bron: Physics Today