Astronomisch Nieuws

Nieuw dwergsterrenstelsel ontdekt in een baan om ons sterrenstelsel

Virgo I in het sterrenbeeld Maagd
De locatie van Virgo I in het sterrenbeeld Maagd-Virgo. De insert geeft de concentratie sterren weer van Virgo I Credit: Universiteit van Tohoku/NAOJ.

Astronomen hebben een nieuw ultrazwak dwergsterrenstelsel ontdekt dat ons eigen sterrenstelsel begeleidt. Het nieuwe dwergsterrenstelsel draagt de naam Virgo I.

Ongeveer 50 bekende sterrenstelsels draaien in een baan om ons eigen sterrenstelsel. Ongeveer 40 van die stelsels zijn erg zwak en diffuus en behoren tot de categorie van bolvormige dwergsterrenstelsels.

Verschillende van die recent ontdekte sterrenstelsels zijn ontdekt door de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) en de Dark Energy Survey (DES) zijn heel erg lichtzwak. Ze worden daarom ook wel de ultra zwakke dwergsterrenstelsels genoemd.

De zwakste van deze dwergsterrenstelsels tot nu toe zijn Segue 1 dat is ontdekt door de SDSS en Cetus II dat is ontdekt door de DES. Het laatste stelsel moet nog worden bevestigd omdat het eigenlijk te compact is voor een sterrenstelsel.

Het nieuw ontdekte ultra zwakke dwergsterrenstelsel heet Virgo I en het zou wel eens het zwakste stelsel zijn dat tot nu toe is ontdekt.

Ons sterrenstelsel en zijn satellieten
De positie van Virgo 1 ten opzichte van ons sterrenstelsel en de andere satellieten van ons sterrenstelsel. credit: NAOJ

Virgo I bevindt zich op een afstand van 284.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Maagd – Virgo en het ligt buiten het bereik van de SDSS die dit gebied al eens eerder had onderzocht. De absolute helderheid van het stelsel is magnitude -0,8 waarmee het vergelijkbaar of zwakker is dan het zwakste dwergstelsel, Segue 1.

De straal van Virgo I wordt geschat op 124 lichtjaar waarmee het significant groter is dan de bolhopen die ons sterrenstelsel omringen en die ongeveer dezelfde helderheid hebben. Die grootte doet vermoeden dat het een dwergsterrenstelsel is.

De ontdekking van Virgo I is gedaan door het Hyper Suprime-Cam Subaru Strategic Program.

De astronomen maakten gebruik van de Hyper Suprime Cam (een gigantische grootbeeldcamera) die is gekoppeld aan de Subaru Telescoop die op Mauna Kea, Hawaii staat. Men ontdekte een grotere concentratie sterren in het sterrenbeeld Virgo – Maagd die het karakteristieke patroon van en oud stersysteem vertoonden.

Deze ontdekking impliceert volgens de onderzoekers dat er misschien nog wel enkele honderden van dergelijke dwergsterrenstelsel in de halo van ons sterrenstelsel zijn die we nog niet hebben ontdekt.

Hoeveel satellietstelsels er werkelijk zijn en welke afmetingen ze hebben kan astronomen informatie verschaffen over hoe ons sterrenstelsel is ontstaan hoe op welke manier donkere materie daar een bijdrage aan heeft geleverd.

Een artikel dat de ontdekking van Virgo I beschrijft is gepubliceerd in het Astrophysical Journal.

 

 

Eerste publicatie: 22 november 2016
Bron: diverse persberichten