Zonnestelsel Nieuws

Nieuw onderzoekt verklaart waarom Venus extreem droog is

Ondanks zijn aardse omvang en bronmateriaal is Venus extreem droog, wat wijst op een vrijwel totaal verlies van water naar de ruimte. Met behulp van computersimulaties ontdekten planeetwetenschappers van de Universiteit van Colorado en het Laboratorium voor Atmosferische en Ruimtefysica van de Universiteit van Arizona dat waterstofatomen in de atmosfeer van de planeet de ruimte in snellen via een proces dat bekend staat als dissociatieve recombinatie – waardoor Venus elke dag ongeveer twee keer zoveel water verliest in vergelijking met eerdere schattingen.

Venus is vandaag de dag droog
Venus is vandaag de dag droog dankzij waterverlies in de ruimte als atomair waterstof. Credit: Aurore Simonnet / Laboratorium voor Atmosferische en Ruimtefysica / Universiteit van Colorado in Boulder.

Ondanks dat het een naaste buur is en qua grootte en samenstelling vergelijkbaar is met de Aarde, is Venus extreem droog.

Onderzoek heeft gesuggereerd dat water uit de ooit stoomdominante atmosfeer van Venus in de ruimte verloren is gegaan via en mechanisme dat hydrodynamische uitstroom wordt genoemd.

Dit mechanisme kan echter niet al het water verwijderen dat nodig is om de huidige omstandigheden te verklaren, en andere bestudeerde ontsnappingsmechanismen zijn te traag om het proces van waterverwijdering te voltooien.

Water is heel belangrijk voor leven en dus moeten we de omstandigheden begrijpen die vloeibaar water in het heelal ondersteunen want die kunnen de zeer droge toestand van Venus vandaag de dag hebben veroorzaakt, aldus de onderzoekers.

Venus is duidelijk uitgedroogd. Als je al het water op Aarde zou nemen en het als jam op een boterham over de planeet zou verspreiden zou je een vloeistoflaag krijgen van ongeveer 3 kilometer diep.

Als je hetzelfde zou doen op Venus, waar al het water in de lucht zit, kom je op slechts 3 cm uit, nauwelijks genoeg om je tenen nat te maken.

Venus heeft 100.000 keer minder water dan de Aarde ook al heeft de planeet in principe dezelfde grootte en massa.

De auteurs van het onderzoek stellen een nieuwe verklaring voor: een reactie genaamd HCO+ dissociatieve recombinatie, die meer ontsnappende waterstof produceert dan eerder gesuggereerde processen.

HCO+ dissociatieve recombinatie zou de snelheid van het waterverlies vanuit Venus naar de ruimte bijna verdubbelen en zou al lang bestaande problemen oplossen bij het verklaren van gemeten waterabundanties en isotopenverhoudingen op Venus.

Toekomstige Venus-ruimtesondes moeten de HCO+ abundanties meten om te bepalen of HCO+ dissociatieve recombinatie inderdaad het dominante mechanisme voor waterverlies is.

Volgens de onderzoekers onthullen hun bevindingen nieuwe aanwijzingen waarom Venus, die er ooit vrijwel identiek als de Aarde uitzag, vandaag de dag vrijwel onherkenbaar is.

Astronomen proberen erachter te komen welke kleine veranderingen er op elke planeet hebben plaatsgevonden om ze in deze enorm verschillende toestanden te krijgen.

De resultaten zijn in het tijdschrift Nature gepubliceerd.

Artikel: M.S. Chaffin et al. Venus water loss is dominated by HCO+ dissociative recombination. Nature, published online May 6, 2024; doi: 10.1038/s41586-024-07261-y

Eerste publicatie: 8 mei 2024
Bron: sci-news