Nieuw ontdekte asteroïde scheert op 6 augustus langs de Aarde

Baan van aardscheerder 2018 OZ
De baan van aardscheerder 2018 OZ die onlangs met de Pan-STARRS werd ontdekt.

Een nieuw ontdekte asteroïde die luistert naar de naam 2018 OZ zal op 6 augustus 2018 omstreeks 14:11 uur langs de Aarde. De asteroïde zal dan met een relatieve snelheid van ongeveer 9,6 kilometer per seconde ons op een afstand van ongeveer 2,68 miljoen kilometer passeren. Dat komt overeen met ongeveer 6.97 * de afstand tussen de Aarde en de Maan.

2018 OZ werd op 22 juli 2018 ontdekt met de PANSTARRS 2 (PS2) telescoop die op het Hawaiiaanse eiland Maui staat opgesteld. De asteroïde is van de Apollo-klasse. De Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) is een astronomisch onderzoek bestaande uit astronomische camera’s, telescopen en een rekencentrum. Het systeem zoekt voortdurend de sterrenhemel af naar bewegende objecten.

Volgens astronomen heeft 2018 OZ een absolute helderheid van magnitude 25,0. De diameter van de asteroïde wordt geschat op tussen de 19 en 59 meter. De gemiddelde afstand tot de Zon bedraagt 1,03 Astronomische Eenheden en de steroïde heeft 384 dagen nodig voor een rondje om de Zon.

Op 10 juli 2019 zal de asteroïde vermoedelijk weer langs de Aarde scheren maar dan op een afstand van ongeveer 38,8 miljoen kilometer (101 * de afstand van de Aarde tot de Maan0.

Op dit moment zijn er ongeveer 18.500 aardscheerders bekend. Alleen al de afgelopen maand werden er 82 ontdekt.

Op 29 juli waren er bijna 2000 PHA’s (Potential Hazardous Asteroids = Potentieel Gevaarlijke Asteroïden). Dit zijn asteroïden met een diameter van meer dan 100 meter die dichter dan 19,5 * de afstand Aarde – Maan bij onze planeet kunnen komen (7.5 miljoen kilometer).

 

Eerste publicatie: 30 juli 2018
Bron: AstroWatch

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: