Ruimtevaartnieuws

Nieuwe foto’s van de Chinese Marsmissie

Op Nieuwjaarsdag publiceerde de China National Space Administration vier nieuwe foto’s die door haar Tianwen 1 Marsmissie zijn gemaakt. Onder deze foto’s ook de eerste in kleur van de orbiter van de missie.

Tianwen 1 orbiter in een baan om Mars
Deze opname van de orbiter is gemaakt door een door de ruimtesonde afgestoten camera. Credit: CNSA/Xinhua.

De kleurenfoto’s tonen de orbiter in een baan om de rode planeet, de noordelijke ijskap van Mars en een scene van een kale Martiaanse vlakte.

De opname van de orbiter zelf is gemaakt door een camera die door de orbiter is losgelaten in een baan om Mars. Mars is op dit moment ongeveer 350 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd.

Tianwen 1 fotografeert de noordelijke poolkap van Mars
De noordelijke ijskap gefotografeerd door de Tianwen 1 missie. Credit: CNSA/Xinhua

De Tianwen 1 missie werd in juli 2020 gelanceerd vanaf het Wenchang Space Launch Center in de provincie Hainan. De missie reisde in totaal 475 miljoen kilometer naar Mars toe en voerde ondertussen allerlei baancorrecties uit voordat de missie op 10 februari 2021 in een baan om de rode planeet kwam. De missie is vernoemd naar een oud Chinees gedicht.

Close-up van de Tianwen 1 orbiter
Close-up van de Tianwen 1 orbiter in een baan om de rode planeet. Credit: CNSA/Xinhua

Na drie maanden van voorbereidingen werd de landingscapsule afgescheiden. Deze daalde door de Martiaanse atmosfeer af en maakte op 15 mei 2021 een geslaagde landing op de planeet. China werd hiermee na de Verenigde Staten het tweede land dat een geslaagde landing op Mars heeft uitgevoerd.

Op 22 mei begon de Chinese marsauto Zhurong aan zijn reis over de Martiaanse bodem. De rover werd hiermee de zesde rover op de planeet. Vijf Amerikaanse Marsautootjes gingen de Zhurong voor.

Zhurong-opname van het kale martiaanse landschap
Opname van het kale Martiaanse landschap gefotografeerd door de marsauto Zhurong. Credit: CNSA/Xinhua

Op 1 januari 2022 was de 1,85 meter hoge Zhurong 224 dagen aan het werk. De verwachte levensduur was drie maanden dus het apparaat heeft zijn levensduur al ruimschoots overschreden. Zhurong heeft inmiddels meer dan 1400 meter afgelegd.

De Tianwen 1 missie heeft tot nu toe bijna 540 Gb aan data opgeleverd. Volgens de Chinese vluchtleiding beschikt de missie nog steeds over voldoende energie en verkeren alle instrumenten nog steeds in een goede conditie.

Eerste publicatie: 3 januari 2022
Bron: Xinhua News Agency