Ruimtevaartnieuws

Nieuwe foto’s van de verre zijde van de Maan

Yutu2 fotografeert de verre zijde van de Maan
Een beeld van de Maan gefotografeerd door de maanrover Yutu2. Credit: CLEP/CNSA

De Chinese Chang’e 4 lander en de maanrover Yutu2 bevinden zich momenteel tijdens de koude maannacht in een slaapstand. Deze slaapstand duurt 2 weken. De Chinese missie is bezig de achterzijde van de Maan te verkennen. Chang’e 4 en Yutu2 werken ondertussen al langer dan gepland.

Het gaat dus heel erg goed met de Chang’e 4 missie, veel beter dan verwacht. De lander kwam op 3 januari 2019 terecht in de 186 kilometer grote Von Kármán krater. Deze krater bevindt zich in het zuidpool gebied op de verre zijde van de Maan. Deze zijde van de Maan kunnen wij vanaf de Aarde nooit zien.

De lander voert samen met de maanrover Yutu2 onderzoek uit naar de geologische en chemische verschillen tussen de beide zijdes van de Maan. Onze Maan draait in een gebonden rotatie om de Aarde heen. Dit zorgt er voor dat we altijd naar dezelfde kant van de Maan kijken. Ondanks het schitterende album “The Dark Side of the Moon” van Pink Floyd bestaat deze donkere zijde helemaal niet. Beide zijdes van de Maan krijgen evenveel zonlicht.

Yutu2 fotografeert de verre zijde van de Maan
Yutu2 fotografeert de verre zijde van de Maan. Credit: CLEP/CNSA

Chang’e 4 en Yutu2 hebben inmiddels vier maan dagen en maan nachten overleefd. Iedere dag op de Maan duurt ongeveer 29,5 dagen en is verdeeld in een dag en een nacht die beiden iets meer dan 14 dagen duren. Vanaf 12 april bevindt het duo zich, tijdens de vijfde nacht, in een slaapstand. Het was de bedoeling dat de missie het  drie dagen op de maan zou volhouden. Alles vanaf eind maart is dus een extra bonus voor de China National Space Administration (CNSA). Als beiden de vijfde nacht overleven dan beginnen ze op 28 april 2019 weer aan hun normale werk.

Yutu2 fotografeert de verre zijde van de Maan.
Yutu2 fotografeert de verre zijde van de Maan. Credit: CLEP/CNSA

Yutu2 heeft inmiddels 179 meter op de Maan afgelegd. Dit is veel meer dan zijn voorganger, Yutu 1, die tijdens de Chang’e 3 missie 114 meter aflegde om in februari 2014 het loodje te leggen tijdens de koude nacht op de Maan.

Tijdens de vierde dag op de Maan legde Yutu 2 tussen 26 maart en 1 april 8 meter af. Hierna werd het duo tot 8 april in slaapstand gezet. Hiermee werd voorkomen dat de brandende Zon de instrumenten zou beschadigen. Tussen 8 april en 12 april legde Yutu 2 wederom 8 meter af. Op 12 april begon Yutu 2 aan zijn vijfde nacht op de Maan. Tijdens die verde dag op de Maan heeft de rover weinig meters afgelegd naar dat had volgens CNSA te maken met het feit dat de rover uitgebreid onderzoek heeft gedaan aan enkele objecten. Deze objecten werden met de zichtbaar licht en infrarood spectrometer (VNIS) bestudeerd. Dergelijke metingen werden ook tijdens dag 3 uitgevoerd.

CNSA officials geven aan dat alle onderdelen van de Chang’e 4 missie, waaronder ook de Queqiao verbindingssatelliet die in een baan om de Maan draait, normaal werken.

Los van deze details heeft CNSA weer verschillende mooie foto’s vrijgegeven die door de panoramische camera van Yutu2 zijn gemaakt. Meer wetenschappelijke gegevens zijn tijdens de Lunar Deep Space Exploration conferentie die in juli in het Chinese Zhuhai wordt gehouden, bekend worden gemaakt.

Bron: Planetary Society, Xinhua, Space

 

Eerste publicatie: 25 april 2019