Zonnestelsel Nieuws

Nieuwe interstellaire bezoeker is bevestigd en heeft ook een naam gekregen

Nieuwe interstellaire bezoeker 2I/Borisov gefotografeerd door de Gemini sterrenwacht
De eerste komeet ooit die van buiten het zonnestelsel afkomstig is, waargenomen door de Gemini sterrenwacht. De afbeelding van 2I/Borisov werd gemaakt in de nacht van 9 op 20 september 2019 met behulp van de Gemini Multi-Object Spectrograph gekoppeld aan de Gemini North Telescoop. De sterrenwacht bevindt zich op de Mauna Kea op Hawaii. Credit: Gemini Observatory/NSF/AURA.

Twee jaar na de ontdekking van het tweede interstellaire object in ons zonnestelsel is ook nummer 2 bevestigd en heeft dit object ook een naam gekregen.

Astronomen hebben een nieuw object gevonden dat ons zonnestelsel vanuit de interstellaire ruimte bezoekt. Het is pas het tweede object dat als dusdanig is geïdentificeerd. Astronomen richten veel telescopen op deze bezoeker die zorgt voor enkele lastige vragen. De Internationale Astronomische Unie heeft het object de naam 2I/Borisov gegeven.

Op 30 augustus 2019 ontdekt de amateurastronoom Gennady Borisov vanaf de MARGO sterrenwacht op de Krim een object dat er leek op een komeet. Het object heeft een gecondenseerde coma en recent is er ook een korte staart waargenomen. Borisov deed de ontdekking met een 65 cm telescoop die hij zelf had gebouwd.

Na een week van waarnemingen door amateur- en professionele astronomen over de gehele wereld kon het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie een voorlopige baan berekenen. Deze baan suggereerde dat het object een interstellaire oorsprong had. Het is het tweede bekende object dat door ons zonnestelsel reist.

De baan is nu voldoende bekend en het object heeft overduidelijk een interstellaire oorsprong en het heeft de aanduiding 2I gekregen voor het tweede interstellaire object. In dit geval heeft de IAU besloten om de naamgevingstraditie voor kometen ook hier te hanteren. Het object heeft dus de aanduiding 2I/Borisov gekregen.

Van de vele duizenden kometen die er tot nu toe zijn ontdekt heeft er geen een hyperbolische baan zoals 2I/Borisov. Deze conclusie wordt onafhankelijk onderschreven door de Solar System Dynamics Group van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Twee jaar na de ontdekking van het eerste interstellaire object 1I/’Oumuamua suggereert de nieuwe ontdekking dat er vermoedelijk talloze van dergelijke objecten zijn. Astronomen vragen zich af waarom ze nooit eerder een interstellair object hebben ontdekt dan en ineens twee op relatief korte tijd.

Op 7 december 2019 zal 2I/Borisov de dichtste nadering tot de Zon maken (het perihelium). Het object bevindt zich dan op 2 Astronomische Eenheden van de Zon maar ook op 2 Astronomische Eenheden van de Aarde. Men verwacht dat het object in december en januari het helderst zal zijn. Daarna begint het aan zijn reis om het zonnestelsel voorgoed te verlaten.

Astronomen proberen het object zo vele mogelijk te bestuderen. Dat zal nog vele maanden mogelijk zijn, veel langer dan voorganger 1I/ ‘Oumuamua. Men gaat ervan uit dat ze de zeldzame bezoeker tot in detail kunnen bestuderen.

Het is lastig om de grootte van kometen te schatten. Dit komt omdat de kleine kern van een komeet wordt omhuld door een coma. Uitgaande van de waargenomen helderheid schat men de doorsnede van 2I/Borisov op enkele kilometers. Een van de grootste telescopen, de 10,4 meter Gran Telescopio Canarias op de Canarische Eilanden heeft inmiddels een spectrum van 2I/Borisov op kunnen nemen en uit dit spectrum blijkt dat er grote overeenkomsten zijn met de kometen uit ons eigen zonnestelsel.

Deze nieuwe interstellaire bezoeker roept uiteraard veel vragen op: waarom hebben we ze niet eerder gevonden? Hoe vaak zullen we een dergelijk object in ons zonnestelsel kunnen waarnemen? Hoe zijn deze kometen vergeleken met de kometen uit ons eigen zonnestelsel? Grote telescopen die op regelmatige basis grote delen van de sterrenhemel kunnen afspeuren kunnen ons helpen om deze en andere vragen te beantwoorden.

 

Eerste publicatie: 24 september 2019
Bron: IAU, SciTechDaily