Ruimtevaartnieuws

Nieuwe Russische koppelpoort arriveert bij het International Space Station

Prichal arriveert bij het ISS
De Prichal Docking Module arriveert bij het International Space Station en voorziet in extra koppelpoorten en voorzieningen om brandstoffen te verplaatsen. Credit: NASA

De 5 ton zware Prichal koppelpoort arriveerde op 27 november 2021 bij het International Space Station. De Prichal koppelpoort werd aangeleverd met behulp van een aangepaste Russische Progress vrachtmodule. Twee dagen na de lancering vanaf de lanceerbasis Baikonour in Kazachstan op 24 november 2021 koppelden ze aan de naar de Aarde toegerichte Nauka-module van het Russische segment van het ISS.

Om plaats te maken voor Prichal moest de onbemande Progress 78 vrachtcapsule worden losgekoppeld van Nauka. Dit gebeurde op donderdag 25 november. Deze Progress verbrandde later op de dag in de atmosfeer van de Aarde.

Prichal is Russisch voor “aanlegplaats” of “steiger”. De module is uitgerust met vijf koppelpoorten geschikt voor verschillende Russische ruimtevaartuigen en maakt het mogelijk om brandstof via de Nauka module te transporteren. Nauka is Russisch voor “wetenschap” en werd in juli 2o21 naar het ISS gelanceerd.

De aangepaste Progress transportcapsule die Prichal naar het ISS bracht zal tot eind december 2021 op zijn plaats blijven.

Lancering Prichal
Op 24 november 2021 vertrok een Soyuz-2.1b vanaf lanceerplatform 31 van het Biakonour Cosmodrome in Kazachstan met aan boord de Cargo Transportation Spacecraft-Module (CTSCM) Progress M-NM die ontworpen was om de Node Module (NM) Prichal naar het International Space Station te brengen.

Eerste publicatie: 28 november 2021
Bron: SciTechDaily