Nieuwe ultra hete Jupiter heeft ijzer in zijn atmosfeer

Astronomen hebben een sterk bestraalde gasreus exoplaneet gevonden die in een zeer beroerd uitgelijnde baan om de heldere ster TOI-1518 draait.

TOI-1518b en zijn ster
Artist rendering van de ultra hete Jupiter TOI-1518b en zijn moederster. Credit: Sci-news.com

TOI-1518 is een snel draaiende ster van spectraalklasse F die ongeveer 742 lichtjaar van de Aarde is verwijderd. We kunnen de ster vinden in de richting van het sterrenbeeld Cepheus.

De ster wordt ook aangeduid als TIC 427761355 en BD+66 1610. De ster heeft een massa van ongeveer 2 zonsmassa en een straal van 2 keer de Zon. De nieuw gevonden planeet, TOI-1518b, is een opgeblazen gasreus die ongeveer 1,9 keer zo groot is als Jupiter. De planeet draait met een periode van 1,9 dagen om de ster heen en de gemiddelde afstand bedraagt 0,04 Astronomische Eenheden.

De nieuw gevonden planeet valt in de categorie van de hete Jupiters. Dit zijn planeten met een evenwichtstemperatuur van meer dan 2000 K.

Veel ultrahete Jupiters hebben verdampte metalen, zowel neutraal als geïoniseerd, in de bovenste lagen van hun atmosferen.

TOI-1815b werd eerst geïdentificeerd als een kandidaat exoplaneet. De planeet werd met behulp van de transitiemethode gevonden in de fotometrische data van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). De afkorting TOI in de naam van de ster staat voor Tess Object of Interest. Dit zijn sterren die door astronomen al voor aanvang van de TESS-missie zijn geselecteerd om te onderzoeken.

De aanwezigheid van de planeet werd bevestigd met behulp van hoge resolutie optische transmissiespectra van de Extreme PREcision Spectrometer (EXPRES) aan de Lowell Discovery telescoop. De astronomen ontdekten tevens ijzerdamp in de atmosfeer van TOI-1518b.

TOI-1518b is een sterk opgezwollen planeet waardoor die geschikt is voor een intensieve atmosferische karakterisering. De evenwichtstemperatuur van TOI-1518b bedraagt ongeveer 2500 K en bevindt zich in het gebied waarin de planeet een thermische inversie zou kunnen vertonen. Dit, gecombineerd met de helderheid van de gastster, maakt TOI-1518b een aantrekkelijk doelwit voor vervolgspectroscopisch onderzoek.

Het artikel van de onderzoekers zal worden gepubliceerd in de “Astronomical Journal”.

Artikel: Samuel H.C. Cabot et al. 2021. TOI-1518b: A Misaligned Ultra-hot Jupiter with Iron in its Atmosphere. AJ, in press; arXiv: 2108.11403

Eerste publicatie: 30 september 2021
Bron: Sci-News