Ruimtevaart

Nieuwe video toont hoe Hayabusa2 materiaal van Ryugu verzamelt

Deze video laat de touchdown en het opstijgen van de Hayabusa2 zien vanaf het oppervlak van de asteroïde Ryugu. Het beeld is vier maal versneld. GIF: JAXA/Gizmodo

Het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) heeft een nieuwe video vrijgegeven waarop te zien is dat de ruimtesonde Hayabusa2 kortstondig landt op de asteroïde Ryugu en een kogel afvuurt in het oppervlak van de asteroïde.

De Hayabusa2 van JAXA stuiterde op 21 februari 2019 tijdens een snelle beweging op de asteroïde en daarbij werd een kogel afgevuurd. Aannemende dat alles volgens plan is verlopen heeft de Hayabusa2 brokstukjes van de asteroïde die hierbij vrijkwamen verzameld in zijn bemonsteringshoorn die eind 2020 op Aarde zal worden afgeleverd. Volgens alle metingen was de hele operatie een groot succes alleen weten we nog niet hoeveel materiaal er zich precies in de hoorn bevindt. Dat weten we pas in 2020 als het materiaal op Aarde is afgeleverd.

Gisteren gaf JAXA een nieuwe video vrij die laat zien dat de operatie volgens plan verliep. Tijdens de afdaling kon een kleine camera aan boord van de Hayabusa2, de CAM-H, de afdaling naar het oppervlak perfect volgen. Op de video is te zien dat de Hayabusa2 kortstondig de bodem raakt en weer opveert waarbij de schaduw van de sonde perfect zichtbaar is op het oppervlak. Een wolk van opvliegend materiaal volgt de sonde tijdens het opstijgen en dit is een sterke indicatie dat de procedure heeft gewerkt.

De grote hoeveelheid opdwarrelend puin in de video is bemoedigend. Zoals een lid van het JAXA-team het uitlegde: “Het potentieel voor het verzamelen van materiaal is hoog”. Het is geen definitief bewijs dat er materiaal is verzameld maar het puin kwam duidelijk in contact met de ruimtesonde. Zo bleef tijdens de operatie een scherf van de asteroïde liggen op de lens van de navigatie camera. Of dit de werking van de camera of de ruimtesonde beïnvloedt is niet bekend.

Een eerder door JAXA vrijgegeven foto suggereert dat het door de Hayabusa2 afgevuurde projectiel de asteroïde heeft geraakt; op de landingsplaats is een nu een vreemde donkere vlek zichtbaar. Het was niet helemaal duidelijk of de Hayabusa2 in de directe nabijheid van de asteroïde was toen de kogel van wolfraam de asteroïde raakte en/of de inslag genoeg puin van de asteroïde opleverde in de buurt van de ruimtesonde. De laatste video laat zien dat dit beide dingen vermoedelijk  gebeurden.

Tot nu toe gaat alles dus naar wens maar er is nog steeds genoeg werk te doen. In april wordt begonnen met manoeuvres die er toe moeten leiden dat er ook ondergronds materiaal van de asteroïde kan worden verzameld. De ruimtesonde zal door het laten vallen van een klein explosief  een kleine krater slaan. Tijdens de daaropvolgende touch down van de ruimtesonde op de asteroïde moet wat materiaal dat uit de ondergrond is vrijgekomen worden verzameld.

Bron: The Planetary Society

Eerste publicatie: 6 maart 2019