Zonnestelsel Nieuws

Nikkel gevonden in de coma van interstellaire komeet 2I/Borisov

Nikkel in de coma van 2I/Borisov

Deze afbeelding toont het spectrum van de interstellaire komeet 2I/Borisov met op de achtergrond een echte foto uit 2019 van de komeet. Deze foto werd gemaakt met de Very Large Telescope van de ESO. De oranje streepjes geven de gevonden spectraallijnen van nikkel aan. Credit: ESO / L. Calçada / O. Hainaut / P. Guzik & M. Drahus.Met behulp van spectroscopische waarnemingen met de Very Large Telescope van de ESO hebben twee Poolse astronomen atomair nikkel gevonden in de koude coma van 2I/Borisov. Deze interstellaire komeet werd op 30 augustus 2019 ontdekt door de amateurastronoom Gennady Borisov.

Volgens Pjotr Guzik, promovendus bij het sterrenkundig instituut van de universiteit van Jagiellonische Universiteit in Krakau, Polen is de wetenschappelijke waarde van objecten zoals 2I/Borisov enorm omdat ze veel informatie bevatten over de planetaire systemen waar ze vandaan komen.

Dr. Michael Drakus en Pjotr Guzik waren benieuwd welke moleculen en atomen er voorkomen in de gassen rond 2I/Borisov. Het tweetal bestudeerde de komeet met de X-SHOOTER spectrograaf aan de 8,2 meter UT2 telescoop van de Very Large Telescope in Chili. De waarnemingen werden op 28, 30 en 31 januari 2020 uitgevoerd.

Ten tijde van de waarnemingen waren de gemiddelde heliocentrische en geocentrische afstanden van de komeet 2,322 AE respectievelijk 2,064 AE. De gemiddelde snelheid bedroeg 19,16 km/s.

Een deel van de spectra van 2I/Borisov toont negen emissielijnen die niet geassocieerd konden worden met een soort die routinematig of minder vaak wordt gedetecteerd in kometen van ons zonnestelsel. De twee onderzoekers herkenden de gedetecteerde lijnen als de spectroscopische handtekeningen van atomaire nikkeldamp.

De bevinding is verrassend omdat gassen met atomen van zware metalen alleen werden waargenomen in hete omgevingen zoals bijvoorbeeld in de atmosfeer van ultrahete exoplaneten of verdampende kometen die te dicht bij de Zon kwamen, zoals bijvoorbeeld komeet C/1965 S1 Ikeya-Seki.

Volgens de onderzoekers lijkt het nikkel in 2I/Borisov afkomstig te zijn van een nikkelhoudend molecuul dat op een afstand van 1 AE 340 seconden kortstondig leeft en dat wordt geproduceerd met een snelheid van 0,9 * 1022 atomen per seconde.

Niet eerder werden zware elementen waargenomen in koude kosmische omgevingen. Toevalligerwijs publiceerden andere onderzoekers de ontdekking van ijzer en nikkel in de coma van kometen die uit ons eigen zonnestelsel afkomstig zijn.

Het artikel van de onderzoekers is gepubliceerd in Nature.

Artikel: P. Guzik & M. Drahus. 2021. Gaseous atomic nickel in the coma of interstellar comet 2I/Borisov. Nature 593, 375-378;

 

Eerste publicatie: 22 mei 2021
Bron: ESO