Om de ster HAT-P-68 draait een hete Jupiter

Artist impressie van de exoplaneet HAT-P-68b
Artist impressie van de hete Jupiter HAT-P-68b en zijn moederster HAT-P-68 (ook bekend als GSC 1925-01046 en 2MASS 07535598+2356176). Dit is een kleine ster van spectraalklasse K5 die een massa heeft van 0,68 zonsmassa en een straal van 0,67 maal de straal van de Zon. Credit: Sci-News

Astronomen hebben in de data van het HATnet (Hungarian-made Automated Telescope Network) met behulp van de transitiemethode een grote planeet gevonden die in een baan om de ster HAT-P-68 draait. Dit is een dwergster van spectraalklasse K.

Het vinden van planeten met een omlooptijd van minder dan 10 dagen is nodig voor het oplossen van de huidige theoretische uitdagingen in dit werkgebied. Het blijft bijvoorbeeld een theoretische puzzel om de opgeblazen diameters van hete Jupiters te verklaren. Een grotere database van objecten waarvan ouderdom, straling, samenstelling en massa bekend is kan helpen om de grote diameters van deze objecten beter te kunnen verklaren.

Het verklaren van de oorsprong van deze planeten en begrijpen hoe ze evolueren via interacties tussen planeet en ster zijn onderwerpen die beter kunnen worden bestudeerd als er meer objecten bekend zijn.

De nieuwgevonden kortperiodieke planeet is een hete gasreus met een massa van 0.7 * de massa van Jupiter en een straat van 1,1 * de straal van Jupiter. De exoplaneet is HAT-P-68b gedoopt en draait in 2,3 dagen om zijn ster heen. De gemiddelde afstand tot zijn ster bedraagt slechts 0,03 Astronomische Eenheden ( 1 AE is 150 miljoen kilometer).

Het systeem is ongeveer 11,1 miljard jaar oud en bevindt zich op een afstand van 662 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini.

De ontdekking van HAT-P-68b draagt bij tot de relatief kleine database met sterren met een kleine massa (K-dwergen en M-dwergen) met voorlangs trekkende grote planeten (transitie).

De planeet is gedetecteerd met behulp van gegevens van het op de grond gebaseerde HATnet-netwerk. HATnet bestaat uit zes robotische relatief kleine telescopen die zoeken naar planeten die voorlangs  matig heldere sterren bewegen. De ontdekking van HAT-P-68b door HATnet toont aan dat in het tijdperk van grootschalige in de ruimte gebaseerde op de transitiemethode gebaseerde telescopen interessante planeten zelfs vanaf de grond kunnen worden ontdekt.

Artikel: Bethlee M. Lindor et al. 2020. HAT-P-68b: A Transiting Hot Jupiter around a K5 Dwarf Star. AJ, submitted for publication; arXiv: 2010.16026

Eerste publicatie: 30 december 2020
Bron: Sci News