Astronomisch Nieuws

Ons Melkwegstelsel is slechts half zo zwaar als het Andromeda-stelsel

M31 in het sterrenbeeld Andromeda
M31 in het sterrenbeeld Andromeda

Voor het eerst hebben astronomen heel nauwkeurig de totale massa van ons eigen sterrenstelsel kunnen bepalen. Men is tot de ontdekking gekomen dat ons melkwegstelsel slechts half zo zwaar is als onze nabije buur, het Andromeda stelsel.

Ons sterrenstelsel en het Andromeda stelsel zijn de grootste leden van de zogenoemde Lokale Groep. Beide stelsels hebben een spiraalvorm en lijken qua grootte op elkaar. Echter nieuwe metingen aan de massa van beide stelsels leverde een verrassend beeld op. In het verleden kon men alleen de massa bepalen van de binnenste delen van een sterrenstelsel maar nieuwe technieken maken het mogelijk om ook de massa van de veel zwakkere buitenste delen te bepalen.

In de nieuwe studie werden ook de snelheden van beide stelsels opnieuw bepaald en stelde men vast dat in beide stelsels donkere materie voor meer dan 90% verantwoordelijk is voor de massa.

Over donkere materie is nog maar weinig bekend. De buitenste delen van sterrenstelsels bestaan voor een groot deel uit donkere materie. Bovendien bestaat ongeveer 27% van het heelal uit donkere materie. De onderzoekers hebben nu berekend dat het Andromeda stelsel twee keer zo veel donkere materie bevat als ons eigen sterrenstelsel. Het nu gepubliceerde onderzoek helpt astronomen mogelijk bij het onderzoek naar de buitenste regionen van andere sterrenstelsels.

Het onderzoek is op 29 juli 2014 gepubliceerd in de Monthly Notices van de Royal Astronomical Society.

Laatste bewerking: 31 juli 2014