Astronomisch Nieuws

Ons sterrenstelsel groeit sneller dan de geluidssnelheid

De Melkweg
de Melkweg. Credit: CC0 Public Domain

 

Nieuw onderzoek laat zien dat ons sterrenstelsel met het verschijnen van nieuwe sterren in de verre buitenwijken sneller dan de geluidssnelheid groeit.

Volgens de onderzoeker sis ons sterrenstelsel en behoorlijk groot maar toont hun onderzoek aan dat het zichtbare deel langzaam groter wordt en dat komt doordat er nieuwe sterren ontstaan in de buitenste delen. Het gaat niet snel maar als je pak ‘m beet 3 miljard jaar vooruit in de tijd zou kunnen reizen dan zou je zien dat ons sterrenstelsel dan ongeveer 5% groter is dan tegenwoordig.

Onze Melkweg is een spiraalvormig sterrenstelsel met een doorsnede van ongeveer 100.000 lichtjaar dat enkele honderden miljarden sterren bevat (wetenschappers weten niet precies hoeveel). We kunnen de groei van ons sterrenstelsel lastig rechtstreeks waarnemen omdat we er ons middenin bevinden en dus keek het onderzoeksteam naar andere spiraalvormige sterrenstelsels die ze als voorbeeld gebruikten.

De onderzoekers analyseerden de buitengebieden van verschillende spiraalvormige sterrenstelsels en ze maakte daarbij gebruik van optische gegevens van de Sloan Digital Sky Survey en data uit het nabije ultraviolet en nabije infrarood die waren verzameld door de Galaxy Evolution Explorer (GALEX) van de NASA en de Spitzer telescoop. Beide telescopen werden in 2003 gelanceerd. De GALEX werd in 2013 buiten bedrijf gesteld maar de Spitzer doet nog steeds dienst.

Het onderzoeksteam nam geboorte van sterren en bewegingen van sterren waar waaruit ze konden afleiden dat sterrenstelsels zoals onze Melkweg met een snelheid van ongeveer 1770 kilometer per uur groter worden. Dat komt overeen met 1,4 de snelheid van het geluid op zeeniveau.

In het geval van onze Melkweg zal aan deze groei over ongeveer 4 miljard jaar een einde komen als ons sterrenstelsel in botsing komt met het Andromedastelsel. De wee sterrenstelsels zullen samensmelten om een nieuw, gigantisch sterrenstelsel te vormen.

De resultaten van het onderzoek werden op 3 april gepresenteerd tijdens een astronomische conferentie in Liverpool in Engeland.

 

Eerste publicatie: 7 april 2018
Bron: diverse persberichten, space.com