Ruimtevaartnieuws

Ook Helga and Zohar klaar voor hun reis om de Maan

Drie paspoppen, een beagle en een schaap vliegen in een gigantische raket om de Maan…

De speciale bemanning maakt deel uit van de Artemis 1-missie van de NASA die, als alles volgens planning verloopt, op 29 augustus 2022 vanaf het Kennedy Space Center in Florida wordt gelanceerd.

De Orion ruimtecapsule
De Orion ruimtecapsule. Credit: NASA

Aan boord zijn drie paspoppen, Helga en Zohar, twee identieke vrouwelijke modellen van het Deutches Zentrum fur Luft- und Raumfart (DLR) en NASA commandant Moonikin Campos. Ze zullen de systemen van de ruimtecapsule testen en gegevens verzamelen voor toekomstige bemande missies. De beagle is niemand anders dan Snoopy die zal dienen als een microzwaartekracht indicator.

Ze worden vergezeld door de “wollige” astronaut Shaun het schaap. Helga en Zohar zijn met succes ingestapt in de Orion capsule en wachten op hun lancering naar de Maan.

Namen

Helga is een typische Duitse naam. Zohar komt uit het Hebreeuws en betekent ‘schitterend” of “stralend” en het is de naam van een reeks commentaren (verzameld in boeken) op de vijf boeken van de Mozes (de Thora).

Helga op de testbank tijdens vibratietesten
Helga op de testbank tijdens vibratietesten in Bremen. Credit: DLR

MARE

Het Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE) is het grootste stralingsexperiment dat de baan van de Aarde verlaat. Het is ontworpen om zeer nauwkeurig de stralingsniveaus te meten waarmee vrouwelijke astronauten tijdens een volledige vlucht naar de Maan te maken krijgen en welke beschermende maatregelen tegen straling zinvol kunnen zijn.

De #LunaTwins zal de stralingsblootstelling voor toekomstige lange termijnmissies onderzoeken.

De tweeling paspoppen, die op social media actief zullen zijn onder de hashtag #LunaTwins maken gebruik van ingebouwde sensoren om de stralingsblootstelling op hun bijna 42 dagen durende reis om de Maan te meten.

Beschermend stralingsvest

Zohar zal een beschermend vest van AstroRad dragen dat tijdens de vlucht zal worden getest. Helga vliegt zonder bescherming. Beide paspoppen zijn gemaakt van materialen die botten, zachte weefsels en organen van volwassen vrouwen nabootsen zodat de stralingsdosis gemeten kan worden in de organen die hier in het bijzonder gevoelig voor zijn. Ze zijn opgebouwd uit 38 individuele lagen waarin 5600 passieve dosimeters en 16 actieve stralingsdetectoren zijn geïntegreerd.

Na de laatste testen werden Helga en Zohar overgedragen op het Kennedy Space Center in Florida overgedragen aan de NASA voor de installatie in de Orion ruimtecapsule.

MARE zal het eerste experiment zijn dat de stralingsblootstelling van het vrouwelijke lichaam voorbij de baan van het International Space Station meet. Een vrouwenlichaam is gevoeliger voor de effecten van ioniserende straling dan een mannenlichaam. Het is daarom belangrijk om op basis van deze gegevens beschermende maatregelen te ontwikkelen voor bemanningen van toekomstige langdurige ruimtemissies.

MARE kan ook, voor het eerst, voortdurende gegevens verzamelen die gebruikt kunnen worden om de stralingsblootstelling in de ruimtecapsule op specifieke tijden tijdens de vlucht naar de Maan te bepalen. Dit zal worden bereikt door o.a. 16 instrumenten ontwikkeld door het DLR die straling kunnen meten. Dit zijn de zogenoemde DLR M-42 sensoren.

Naar de Maan met Artemis

Artemis 1 is de eerste van een serie missies in het kader van het Artemis-programma van de NASA. Het doel van het programma is om mensen op de Maan te laten landen en er samen met internationale partners een permanente basis te vestigen. Bovendien omvat het programma de bouw van een ruimtestation in een baan om de Maan van waaruit bemande missies naar verder weggelegen bestemmingen, zoals Mars, kunnen vertrekken.

Artemis 1 is de eerste stap van dit lange traject. Tijdens deze onbemande missie zullen alle nieuw ontwikkelde systemen worden getest die betrekking hebben op de samenwerking tussen de Orion capsule, de Space Launch System (SLS)-raket en de systemen op de grond.

De veiligheid van de astronauten is het belangrijkste. Dit omvat o.a. de bescherming tegen schadelijke straling die in de ruimte vele malen hoger is dan op Aarde en op de Maan zelfs 800 keer hoger is. Om geschikte beschermingsmaatregelen te kunnen implementeren voor toekomstige langdurige missies is het belangrijk om nauwkeurige gegevens te hebben over die straling. Dit wordt bereikt met het MARE-experiment tijdens de Artemis 1-missie.

Het MARE experiment

Het MARE-experiment wordt geleid door het DLR. De belangrijkste partners zijn het Israeli Space Agency (ISA), het Israëlische bedrijf StemRad dat het beschermende vest AstroRad ontwikkelde, Lockheed Martin en de NASA.

Vanwege de complexiteit en de schaal van internationale samenwerking met veel verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in Europa, Japan en de VS is MARE het grootste experiment dat is ontworpen om de blootstelling aan straling te bepalen dat ooit verder dan een lage baan om de Aarde is uitgevoerd. De metingen tijdens Artemis 1 zullen fundamentele gegevens opleveren voor het beoordelen van de stralingsrisico’s en een veilige menselijke verkenning van de ruimte mogelijk maken.

Eerste publicatie: 11 augustus 2022
Bron: SpaceDaily, DLR, NASA