Ruimtevaartnieuws

Ook Lunar IceCube klaar voor Artemis 1-lancering

Lunar IceCube, een naar water zoekende CubeSat van de NASA, is ook klaar om mee te liften naar een baan om de Maan. Hoewel niet veel groter dan een schoenendoos zullen de gegevens van Lunar IceCube een grote impact hebben op de maanwetenschap.

Lunar IceCube
Illustratie van Lunar IceCube in een baan om de Maan. Credit: Morehead State University

De satelliet is geïntegreerd in de Space Launch System (SLS)-raket en is klaar om naar de Maan te reizen als onderdeel van de onbemande Artemis 1-missie die op zijn vroegst op 29 augustus 2022 wordt gelanceerd.

Lunar IceCube zal om de Maan draaien en een spectrometer gebruiken om maanijs te onderzoeken. Eerdere missies hebben al waterijs op de Maan onthuld maar Lunar IceCube zal de kennis van NASA over de dynamiek van maanijs moeten vergroten.

Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in de opname en afgifte van waterijs uit het regoliet – het rotsachtige en stoffige oppervlak van de Maan. Nu Lunar IceCube dit proces onderzoekt kan NASA deze veranderingen in kaart brengen terwijl ze zich voordoen op de Maan.

NASA’s Lunar IceCube missie zal als secundaire lading aan boord van de Artemis 1-missie naar de Maan reizen. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

Lunar IceCube zal ook de exosfeer onderzoeken – het zeer dunne atmosfeerachtige volume rond de Maan. Door de dynamiek van water en andere stoffen op de Maan te begrijpen kunnen onderzoekers seizoensveranderingen in maanijs voorspellen die in de toekomst van invloed kunnen zijn op het gebruik ervan als hulpbron.

Dit alles wordt bereikt met een efficiënte en kosteneffectieve CubeSat die slechts 14 kilogram weegt. Lunar IceCube is slechts een van de vele CubeSats die een ritje naar de Maan maken aan boord van Artemis 1. Deze kleine satellieten, samen met toekomstige Artemis-missies, zullen onze kennis van het leven en werken op de Maan vergroten en zullen uiteindelijk helpen bij de voorbereiding op menselijke ontdekkingsreizigers op Mars.

Eerste publicatie: 9 augustus 2022
Bron: NASA