Ook secundaire spiegel van de Webb Space Telescope is met succes uitgevouwen

De Webb Space Telescope is net 12 dagen geleden gelanceerd maar de volgende generatie sterrenwacht in de ruimte begint al snel zijn vorm te krijgen.

de uitgevouwen secundaire spiegel van de JWST
De volledig uitgevouwen secundaire spiegel tijdens het testen. Credit: NASA

De James Webb Space Telescope heeft met succes de driepoot uitgevouwen die de secundaire spiegel van de telescoop vasthoudt. Het is, na het uitvouwen en spannen van het zonnescherm, een volgende kritieke mijlpaal voor de missie.

Webb werd op Kerstdag gelanceerd maar er zijn al veel dingen gebeurd waaronder het met succes uitvouwen van het zonnepaneel en het vijf-laagse zonnescherm. Dat laatste werd gisteren voltooid. Vandaag richtte het Webb-team de aandacht op de secundaire spiegel. Het is de eerste van een serie handelingen die betrekking hebben op de optiek van de Webb.

De secundaire spiegel heeft een doorsnede van 77 cm en bevindt zich aan de uiteinden van drie lange stangen. Het is een van de belangrijkste componenten van de 10 miljard dollar kostende telescoop.

Deze animatie toont het uitvouwen van de driepoot voor de secundaire spiegel. Credit: NASA

Webb is een zogenaamde astigmatische, telescoop bestaande uit drie spiegels waarvan de grootste, de primaire, spiegel een doorsnede heeft van 6,5 meter, daarnaast zijn er dus nog een secundaire en tertiaire spiegel. De primaire spiegel, bestaande uit 18 met goud opgedampte segmenten, zal het inkomende licht van verre sterren, sterrenstelsels en exoplaneten opvangen en die in een gefocusseerde bundel naar de secundaire spiegel reflecteren. De bundel kaatst dan terug naar de primaire spiegel en bereikt door een gat de tertiaire spiegel. Daar zal het kostbare licht door middel van ander spiegeltjes uiteindelijk de vier wetenschappelijke instrumenten bereiken die zich achter de hoofdspiegel bevinden.

Eerste publicatie: 5 januari 2022
Bron: Gizmodo/NASA